Mejla

Åsa Petersen

Påven uppmuntrar homofobi i Litauen

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Påvens jultal störde julfriden redan före julafton.

Benedictus XVI beskrev homosexualitet som ”förstörelse av Guds verk”. Han sa att det är lika viktigt att rädda mänskligheten från homosexualitet som att rädda regnskogen. Samtidigt passade påven på att fördöma transsexuella: ”Det är inte människan som avgör vem som är man eller kvinna, utan Gud.”

Reaktionerna blev starka. Sharon Ferguson, ledare för en kristen organisation för homosexuella, påpekade att ”det är sådana kommentarer som rättfärdigar våld mot homosexuella och homofobisk mobbning i skolorna.”

På Facebook finns grupper med namn som ”The Pope should apologise for his anti-gay remarks”.

Motståndet behövs. Påvens julbudskap föder diskriminering och förföljelse av hbt-personer i katolska länder. I Litauen, inte långt från Sverige, har situationen förvärrats de senaste åren. Prideparader förbjuds i huvudstaden Vilnius.

”För att prioritera den traditionella familjen och lyfta traditionella familjevärden, samtycker vi inte till att ’homosexuella idéer’ skyltas offentligt i Vilnius”, har borgmästaren Juozas Imbrasas sagt.

Vilnius är Europas kulturhuvudstad 2009. En mycket heteronormativ sådan. Omkring 120 kulturprojekt och 900 evenemang går av stapeln under året. Men ingenting i det officiella programmet involverar gayvärlden, rapporterar Dagens Nyheter.

”Vi har inte ens sökt några medel, det vore fullkomligt naivt i den politiska kontext vi lever i”, säger Vladimir Simonko, ordförande för Lithuanian Gay League, till DN.

Litauens parlament är på väg att strypa positiv information om homosexualitet. En lag som ”skyddar unga mot skadliga effekter av offentligt tillgänglig information” ska utökas.

Kritiker menar att lagen kan användas för att förbjuda visningar av filmer som ”Brokeback Mountain”, konstutställningar med gaytema eller gaydiscon, om arrangemangen anses kunna locka ungdomar.

”Förslaget fanns klart redan häromåret men hamnade tillfälligt i byrålådan eftersom det ett tag fanns motstånd mot det i media. Men den katolska kyrkan har varit mycket aktiv för att påverka den konservativa-kristdemokratiska majoriteten i parlamentet”, säger den ledande gayaktivisten Eduardas Platovas till QX.

I maj firas ett gemensamt baltiskt Pride i lettiska Riga. Hbt-rörelserna i Estland, Lettland och Litauen slår sig samman. Gayaktivisterna i Litauen ger inte upp. De planerar redan nu för att Baltic Pride ska kunna hållas i Vilnius 2010.

Omvärlden måste hjälpa till. EU-länderna borde börja med att uppmärksamma Litauen på unionens gemensamma principer om antidiskriminering. Påven må uppmuntra förföljelse av hbt-personer, men europeisk politik säger nej.

Av: 

Åsa Petersen

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Benedictus XVI

Religion

Hbtq

Litauen

Vilnius