Nu får det vara slut på enfalden

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Vi skulle få tre bra morgontidningar att välja mellan. Mångfalden skulle öka.

”Hade inget val” Kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth förklarar varför hon väljer att dra ner presstödet. Tillsammans med minskade anslag till SVT hotas mångfalden inom mediautbudet.
Foto: ulf höjer
”Hade inget val” Kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth förklarar varför hon väljer att dra ner presstödet. Tillsammans med minskade anslag till SVT hotas mångfalden inom mediautbudet.

5 APRIL 2008. Det är dags att sluta gnälla på Bonniers och göra något åt saken:

Tryck två upplagor av Svenska Dagbladet?–?en högertidning och en vänstertidning.

Byt ut ledarsidorna och kulturen. Ja, kanske även insändarsidan. Men behåll det vanliga journalistiska innehållet. Svenska Dagbladet är ju i övrigt en utmärkt morgontidning med nyheter som kan läsas av såväl moderater som socialdemokrater.

Förslaget har diskuterats förr, men det har av någon anledning alltid runnit ut i sanden. Den senaste veckan har förutsättningarna för en sådan lösning verkligen ökat.

Slag mot mångfalden

Det började med neddragningarna på Sveriges Television. Varje år förlorar SVT 80 miljoner kronor i köpkraft eftersom anslagen inte följer de fasta kostnaderna. Nu måste man spara 250 miljoner på två år. 400 tjänster försvinner och vi får ett fattigare public sevice-utbud.

Nu kommer nästa slag mot mångfalden inom media. Svenska Dagbladet förlorar 50 miljoner kronor när regeringen drar ner tidningens presstöd.

Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth förklarar i en debattartikel i just Svenska Dagbladet varför hon väljer att dra ner presstödet efter intensiva diskussioner med EU-kommissionen. Hon skriver att regeringen inte hade något val. Andra menar att hon gjorde en dålig förhandling.

Dystert

I vilket fall växer oron för att Svenska Dagbladet inte klarar konkurrensen med Bonnierägda Dagens Nyheter.

Ett dystert perspektiv vore ju om vi bara har en enda morgontidning kvar i Stockholm. Lika dystert som att den goda journalistiken i SVT minskar och lämnar mer utrymme för kanaler med billig trash-tv.

När Svenska Dagbladets vd Raoul Grünthal får frågan om det kan komma något positivt ur det minskade presstödet svarar han så här:

–?Det är positivt att den dominerande aktören Bonniers ifrågasätts. Bonnier har aktivt arbetat för att få bort presstödet och därmed bli ensam tidning på Stockholmsmarknaden. Vi kommer att kämpa hårt för att se till att de inte får monopol.

Världens chans

Det är bra. Vi ska inte ha några mediemonopol. Och Bonnier äger ju inte bara Dagens Nyheter, man äger TV?4 också. När konkurrenterna får minskade anslag och lägre presstöd gynnar det i allra högsta grad Bonniers.

I krisen utvecklas möjligheterna och här finns ju världens chans:

Svenska Dagbladets ägare Schibsted borde genast inleda förhandlingar med arbetarrörelsen. Med dagens teknik är det lätt att byta ut ledare och kultur, många skulle med glädje byta ut Dagens Nyheter mot en ny radikal morgontidning av Svenska Dagbladets kvalitet.

Vi skulle få tre bra morgontidningar att välja mellan. Mångfalden skulle öka.

Schibsted har ju redan bevisat att en oberoende socialdemokratisk tidning kan vara en god affär. Så varför inte börja räkna även på den här?

EF

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN