ÅSIKT

Sluta bråka – börja prata

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

Varför är tonläget mellan partierna så bistert?

29 augusti 2008. I dag träffar miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand och Peter Eriksson vänsterpartiets partistyrelse på kursgården Syninge i Roslagen. I morgon är det

Mona Sahlins tur. Är ett rödgrönt regeringsalternativ på väg att formeras?

Vill ha arbetsgrupper

Miljöpartiet vill skriva ett gemensamt valmanifest inför 2010. Det avvisas av Lars Ohly som i stället vill ge gemensamma arbetsgrupper i uppdrag att hitta de frågor där partierna kan komma överens. En metod kvalitetsgranskad av den borgerliga alliansen. Bankerydsöverenskommelsen var långt ifrån heltäckande.

Socialdemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiet måste presentera en överenskommelse som går att regera på och som väljarna kan lita på. Inget parti får tvingas till kompromisser som de inte klarar att hålla. Svårast blir att komma överens om utrikes- och säkerhetspolitiken samt Sveriges roll i EU. Sannolikheten att lyckas är förmodligen större om man väljer Ohlys metod i stället för miljöpartiets.

Varför bromsa?

Processen kommer att ta tid och borde starta så snart som möjligt. Det är därför svårt att förstå varför socialdemokraterna bromsar. Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, Sven-Erik Österberg, ställde i går villkoret att vänsterpartiet accepterar överskottsmål och utgiftstak i budgeten innan några rödgröna arbetsgrupper tillsätts. I sig ett exempel på hur ett samarbete inte kan gå till.

Opinionsläget för oppositionen är strålande. Varför är tonläget mellan partierna då så bistert?

Att socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet bråkar via media, och inte kan komma överens om formerna för att inleda ett sam-

arbete är ingen bra grund för en rödgrön valseger 2010.

JJ