Mejla

Eva Franchell

Assanges kamp beklämmande

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Räkna med att cirkus Julian Assange fortsätter att snurra. Så snart den brittiska högsta domstolen meddelat sin dom försökte Assanges försvar fördröja processen genom att kräva mer tid.

Även i Storbritannien är detta en synnerligen ovanlig begäran.

Det blir allt mer beklämmande att följa Assanges kamp mot omvärlden.

Hjälten har fotboja. På Wikileaks hemsida avslöjas inga nyheter längre. Där ligger bara en vädjan om pengar. Rebellen visade sig vara en nyliberal narcissist som visserligen ifrågasatte stater, men som numera mest bryr sig om sig själv.

Nu är det han mot den svenska rättvisan.

Det har gått snart ett och ett halvt år sedan Julian Assange greps av brittisk polis misstänkt för våldtäkt, sexuellt ofredande samt olaga tvång. Brotten ska ha begåtts mot två kvinnor när han besökte Sverige i augusti 2010. Dagens beslut i brittiska högsta domstolen innebär alltså att han kan utvisas till Sverige för förhör.

Det rättsliga efterspelet har blivit allt mer bisarrt. Det har gått snart två år sedan Julian Assange hade sex med de två svenskorna och fortfarande har han inte förhörts. Varför valde den svenska åklagaren att göra förhörsfrågan till ett internationellt jippo? Assange kunde ha förhörts när han var i Sverige eller så kunde han ha tagit flyget över till Stockholm.

Hans rädsla för att bli utlämnad till USA är ju i det närmaste paranoid.

Nätkampanjerna för Julian Assange fortsätter med oförändrad styrka. Den långa rättsprocessen har skadat de två kvinnorna som demoniserats, svartmålats och hängts ut av Assanges stödtrupper. Offren är redan dömda.

Nu kan man tycka att det är dags att ta itu med Julian Assange. Och medan han får försvara sig kan världens alla nätaktivister hedra Wikileaks genom att avslöja maktmissbruk och orättvisor i stället för att som nu krossa två unga tjejer.

Av: 

Eva Franchell

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Eva Franchell