Ledare

Någon ordning måste det vara i regeringen

Av: 

Eva Franchell

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Nej det handlar inte om någon futtig debatt om några kalas.

Självklart har personalen på näringsdepartementet rätt till sin julfest. Det verkar ha varit en kul fest Annie Lööf ordnade för sina anställda och man undrar ju vem som vann The sparkling bureaucrat award?

Annie Lööf ordnade till och med två julfester. Till den andra inbjöds själva staben och den hölls i den mer fashionabla Villa Bonnier. 20 personer delade på sprit, fördrink och 14 flaskor vin, enligt notan. Ett riktigt partaj, alltså.

Men efter fest kommer baksmälla och då började departementet trixa. Den stora julfesten hade föregåtts av några föredrag så den bokfördes som konferens och därmed slapp departementet betala momsen. Samma knep användes för övrigt av Tillväxtverket, Annie Lööfs myndighet som festade loss på Grand.

Måste följa lagen

Det handlar inte bara om alkoholmoral utan också om skattemoral. Ett departement eller en myndighet som bekostas av skattebetalarna måste självklart betala skatt.

Stiftelsen för strategisk forskning har regeringens uppdrag att stödja forskning. De senaste åren har stiftelsen festat upp över nio miljoner kronor. Bland annat firade man sitt 15-årsjubileum med en bankett i Stadshusets Blå hallen. Arrangör: Micael Bindefeld. Kostnad: 3 489 671 kronor.

Enligt Dagens Nyheter bokfördes kalaset som forskningsbidrag för att inte reta upp forskarvärlden. Stiftelsen struntade i lagen om offentlig upphandling och lät Bindefeld arrangera hela kalaset.

Nej, det handlar inte om alkoholmoral utan om att myndigheter måste följa lagen.

När Aftonbladet begärde ut näringsdepartementets internrepresentation fanns den stora julfesten inte ens med. Den var en "konferens". Den politiska ledningen på näringsdepartementet har över huvud taget lagt ner mycket energi på en kreativ bokföring. Departementet dröjde med att lämna ut fakturor och spritnotor. Under tiden städades det i kvittohögen, kostnader lades på andra konton sannolikt för att väcka så liten anstöt som möjligt.

Någon jävla ordning måste det var

Men enligt grundlagen skulle spritnotorna ha lämnats ut omgående.

Nu KU-anmäler socialdemokraternas Leif Pagrotsky departementets långsamma hantering. Han vill också att KU granskar regeringskansliets nya arroganta hantering av allmänna handlingar.

Någon jävla ordning måste det vara, även i ett regeringskansli. Lagar måste följas och representationen ska vara måttfull. Sannolikt är det hög tid att se över reglerna för representation både i regeringskansliet och på dess myndigheter. 

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!