Ingvar Persson

Ta lite mer ansvar, Urban Bäckström

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Den här veckan avgörs det om det blir en storkonflikt inom handeln. Fackets krav på jämställda löner och förbundets strejkvarsel har fått direktörerna att ställa sig på led och tala om ansvar.

På direktörernas hemsida slår Urban Bäckström, chef på Svenskt Näringsliv, fast att Handels agerande är ”helt oacceptabelt”.

Det Bäckström inte kan acceptera är att samma procentuella löneökning för lågavlönade kvinnor som för bättre avlönade män gör att klyftorna ökar, i kronor. För direktörerna är procentsiffran 2,6 – hämtad från industrin – helig.

Den är ansvar.

Arbetsmarknadens parter har verkligen ett stort ansvar. De måste sluta avtal som försvarar konkurrenskraften och sysselsättningen.

De måste undvika överbud och kompensation. Och de ska helst göra det utan strejker och bråk.

Parternas ansvar slutar faktiskt inte där. Fack och arbetsgivare måste också åstadkomma löner som uppfattas som rättvisa.

De måste skapa avtal som gör att duktiga ungdomar söker sig till de viktigaste yrkena, som att undervisa barn eller vårda gamla.

Dessutom måste löneförhandlarna göra något åt den strukturella lönediskrimineringen av kvinnor.

Det kan aldrig vara ansvarsfullt att män i genomsnitt tjänar nästan en fjärdedel mer än kvinnor, eller att nästan varje bransch som domineras av kvinnor har lägre löner än nästan varje bransch där männen dominerar.

Det är ett ansvar Urban Bäckström och de andra direktörerna aldrig velat ta. Tvärt om, genom hård samordning kring sin tolkning av normeringen har de skapat precis den låsta situation som nu kan leda till en storkonflikt.

Det är ansvarslöst och det är – för att låna Bäckströms ord – oacceptabelt.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN