Mejla

Felix Finnveden

Åtalet visar på systemfel i LSS

Ny rättegång mot assistansarbetsgivare

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

 Personliga assistenter kunde få böta om de exempelvis kokade te på fel sätt
Personliga assistenter kunde få böta om de exempelvis kokade te på fel sätt

I går inleddes en rättegång mot en tidigare dömd person med personlig assistans i Stockholm. 2016 dömdes hen i tingsrätten för obetalda och felaktiga löner i 25 fall. Då bedrevs assistansen via ett företag vars enda ägare också var företagets enda kund. Åtalet den här gången handlar om samma sak som förra gången men offren är nya. Det är nu sju personer som anklagar arbetsgivaren för att de inte fått rätt lön och de företräds av LO-TCO rättskydd.

Indraget tillstånd

I samband med den förra rättsprocessen drog Inspektionen för vård och omsorg, IVO, in företagets rätt att bedriva personlig assistans. Anledningen var främst flera skulder hos kronofogden, obetald skatt och sociala avgifter.

Tidningen Kommunalarbetaren har berättat hur personliga assistenter kunde få böta om de exempelvis kokade te på fel sätt.

Efter det indragna tillståndet hoppade personen under en period mellan olika assistansföretag men började sedan driva personlig assistans i eget namn. Att vara sin egen arbetsgivare är en möjlighet enligt LSS.

LSS är en rättighetslagstiftning som ger personer med funktionsvariationer rätt till personlig assistans. Det är en viktig frihetsreform som gett möjlighet till tusentals människor att leva ett bättre liv. Men i det här fallet har systemet utnyttjats på ett sätt som knappast kan ha varit lagstiftarens avsikt.

Stoppa dåliga arbetsgivare

Om ett företag missköter LSS-insatserna för den assistansberättigade kan de förlora rätten att bedriva assistansen. Då kliver kommunen in och ta över som arbetsgivare. Den principen borde även gälla när någon inte klarar ansvaret som arbetsgivare.

Oavsett hur fallet i Stockholms tingsrätt slutar behöver politikerna lösa detta systemfel så att inte fler far illa.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.