Mejla

Pernilla Ericson

Gör upp med machokulturen inom polisen

Julfest – kastade sprit på kvinnlig polis

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Polisfesten i Linköping spårade ur.
Foto: Jeppe Gustafsson
Polisfesten i Linköping spårade ur.

I Linköping samlades i onsdags ett sjuttiotal polisanställda i en lokal för traditionsenlig julfest. Nu har två poliser omplacerats efter misstänkta kränkningar på festen. Förundersökning av två ofredanden och en misshandel har inletts.

Två poliser, med lång erfarenhet i yrket, ska ha tvingat nyutexaminerade kollegor att dricka vodka trots att de inte ville, uppger källor till Aftonbladet. En av de utsatta poliserna fick höra att ”man måste kunna dricka starksprit för att vara polis”. Han tvingades även be om ursäkt för att han ”inte lytt order”.

”Kastade fullt glas vodka”

Händelserna ska ha utspelat sig dels i bastun, men även i själva festlokalen, där sprithetsen fortsatte. En kvinnlig polis, även hon ny i yrket, tackade nej till vodka och fick då ett fullt glas kastat på sig. Stämningen beskrivs ha blivit hotfull.

– De ville visa upp sin plats i hierarkin. De nya ska veta sin plats, säger ett vittne till Aftonbladet.

Polisens julfest i Linköping speglar framför allt ett fruktansvärt pinsamt machobeteende och en suparkultur. Det handlar om poliser med många års erfarenhet – de som ska sätta tonen för de nya i yrket. De två utpekade poliserna har omplacerats under internutredningen. Men det är inte första gången den här kulturen inom polisen gör sig påmind.

”Är satt med munkavle”

I metoo-vågen och uppropet #nödvärn vittnade över 5 000 kvinnliga polisanställda om sexuella trakasserier och maktmissbruk inom kåren. Förundersökning inleddes i ett sextiotal ärenden – samtliga lades ner av åklagare.

Initiativtagaren till polisens metoo-upprop, Kerstin Dejemyr, har sedan dess larmat om att polismyndigheten inte tar frågan på allvar.

– Jag upplever att jag är satt med munkavle, sa hon till Expressen.

Grisig jargong, machokultur, trakasserier och övergrepp – allt det här hänger ihop. Det handlar dessutom om den yrkeskår som ska hålla efter alla andra.

Ett år har gått sedan metoo. I år fick vi också en ny rikspolischef, Anders Thornberg. Han behöver nu ge sig själv ett nyårslöfte att städa upp i kåren.

Av: Pernilla Ericson

Publicerad:

LÄS VIDARE