Mejla

Daniel Swedin

Åkesson tror att han har kommit på allt

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Jimmie Åkesson verkar lite sårad.

SD:s ledare har funnit att i princip alla politiker, i princip alla partier, har stulit från honom och hans parti. Kulturkanon, ja den har han hittat på! EU-kritik, ja det är ju Sverigedemokratiskt från början.

Åtminstone om man får tro honom själv.

Nu är han på plats i Almedalen för att berätta om att han är pappa till snart sagt varenda politisk idé i svensk politik. Bakom honom ropar en ilsken backdrop ”Trygghet och tradition”.

I kväll pratar han om ”samhällsbärare” och ”livspussel”.

Detta från en man som som i sin kommande självbiografi skrivit ett förord och undertecknat det med Per Albin Hansson.

Trygghet var det, ja.

I Visby vill han gärna kalla sig för vinnare. Det här året har ju varit en succé. Visst, han har fått skälla ut några av sina närmaste män (man får inte skrika ”babbe” och veva järnrör på Kungsgatan!), men nog är han en vinnare.

Han bröstar upp sig och svarar på Miljöpartiets utmaning om att bli tredje största parti 2014 genom att säga att han inte vill energieffektivisera lägenheter byggda på 60- eller 70-talen.

Trygghet, var det ja.

Men något har faktiskt hänt.

SD står still i opinionen. När SCB presenterade sin stora partisympatimätning i maj hade partiet till och med backat lite grann sedan förra mätningen. I Göteborg har partiet bara stöd av 3,8 procent av väljarna och bland landets pensionärer tappar man sympatisörer.

Om bara kvinnor hade fått rösta i riksdagsvalet hade inte SD fått några mandat över huvud taget.

Så nu är Jimmie kvinnornas vän. Han tycker att kvinnor ska få rätt till heltid, men vill inte lagstifta. Abortlagstiftningen pratar han däremot inte så mycket om.

Nu, det är mycket han inte nämner i i sin timslånga helvetespredikan om hur jävla dåligt det är.

Han pratar om Syrien och människor på flykt – men nämner inte att antalet syrier som söker asyl i Sverige har halverats jämfört med prognoserna. Han pratar inte om EU:s gränspolis, unionens stenhårda flyktingpolitik och misären i flyktinglägren.

Däremot pratar han att Miljöpartiet vill riva fornminnen. Och sedan citerar han Nalle Puh.

Trygghet och tradition, som sagt.

avDaniel Swedin

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM