ÅSIKT

Fredrik Reinfeldt skyller ifrån sig

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

avDaniel Swedin

LEDARE

”Höjningen av a-kasse­avgifterna kallas ”fiasko”.”

Foto: KAI REHN
Inte mitt fel Statsministern menar att folk som flyttar till Sverige är svåra att få anställningsbara.

Enligt SCB:s senaste siffror är arbets­lösheten nu uppe i 7,5 procent. Det är 615 dagar kvar till nästa riksdagsval. Allt fler börjar utvärdera hur den borgerliga regeringen har skött sig under de senaste åren.

I dagarna gjorde Dagens Nyheter just det. Tidningen tittade närmare på elva av den borgerliga regeringens viktigaste satsningar på jobben.

Så vad säger granskningen?

Enligt DN är det osäkert om jobb­skatteavdraget och halveringen av ­restaurangmomsen har haft någon effekt på sysselsättningen. Höjningen av a-kasse­avgifterna kallas ”fiasko”. Om sänkning av arbetsgivaravgifterna för unga har haft ­någon effekt så går den inte att mäta.

Så där fortsätter det. Och när statsminister Fredrik Reinfeldt konfronteras med tidningens granskning förstår man att han kallsvettas.

Då kommer han på det. Reinfeldt tycker att folk som pratar om att hans politik misslyckats missar att arbetslösa just nu klättrar på något han kallar ”kunskapsförädlingstrappan” och att de snart kommer att vara i anställningsbar form.

Men inte alla. Folk som flyttar till ­Sverige klättrar inte, de människorna är svåra att få anställningsbara, menar statsministern.

Visst har vi hört det förr?

”Klyftorna har inte alls ökat”

I maj i fjol tyckte Reinfeldt att det var fel att säga att massarbetslöshet råder i Sverige – trots att han har varit av den åsikten tidigare. ”Om man tittar på etniska svenskar mitt i livet så har vi mycket låg arbetslöshet”, som han uttryckte det.

En liknande operation företog stats­ministern när han i P1:s ”Kaliber” fick ­frågor om de ökande klyftorna: om man räknar bort de fattigaste och de rikaste så har klyftorna inte alls ökat, lät han meddela genom sin pressekreterare.

På frågor om ökande bostadssegregation och försämrade skolresultat har Reinfeldt svarat att det handlar om att nyanlända får bo var de vill och att det är ensamkommande flyktingbarn som ­sackar efter i skolan.

Finns anledning till oro

Om man räknar bort unga, fattiga, sjuka, gamla och ensamkommande flyktingbarn, då kommer statistiken kanske visa att Sverige är ett problemfritt samhälle.

Men Sverige ser inte ut så, det är inte för ett sådant land Reinfeldt är statsminister. Då håller det inte att peka ut grupper som får bära ansvaret när den egna politiken inte har fungerat.

Fast kanske är det inte statsminister Reinfeldt som pratar, utan Moderat­ledaren.

Hans budskap till de egna väljarna är i sådana fall glasklart: ”Försämringarna har inte drabbat dig eller din familj, du är fredad. Du behöver inte vara orolig.”

För oss andra finns all anledning till oro.