ÅSIKT

Du får vård – men bara om inte polisen tar dig

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

Från och med i måndags har pappers­lösa rätt till skola och sjukvård i Sverige. De nya ­reglerna är en del av regeringens och Miljöpartiets migrationspolitiska överenskommelse. Miljöpartiet har ­inte missat några chanser att slå sig för bröstet för vad de menar är en mer ­human flyktingpolitik. Men vi får inte glömma att Reva fortfarande är i allra högsta grad levande.

Läckte informationen

Reva-projektet går ut på att Migrationsverket, Kriminalvården och gränspolisen ska bli ”mer effektiva” i att utvisa asylsökande som fått nej till att stanna i landet. I går kunde Dagens Nyheter avslöja att polisen i sin intensifierade jakt på ­papperslösa kontaktat Skatteverket för att få ut uppgifter om tolv personer som ansökt om att få betala skatt i Sverige.

Skatteverket avslog polisens begäran med hänvisning till att uppgifter om arbetsgivare omfattas av sekretess. Men någon inom Skatteverket läckte informationen.

Till DN säger polisen att de kommer att agera mot de papperslösa, men inte mot den som faktiskt brutit mot lagen – den anställde på Skatteverket. DN:s avslöjande visar på en oroväckande utveckling mot ett angiverisamhälle.

Rättsosäkerheten lika stor

Inte så konstigt, kanske. Dagens ­migrationspolitik sänder ut dubbla signaler. Parallellt med förbättringarna för de ­papperslösa har Rikspolisstyrelsen uppmanat samtliga polismyndigheter att prioritera utvisningar av pappers­lösa – eftersom regeringen vill det.

Trots fagert tal från politiker är rätts­osäkerheten lika stor som tidigare. Fler papperslösa ska ut ur landet, men de får gärna vård om polisen inte hittar dem.

avJonna Sima

ARTIKELN HANDLAR OM

Jonna Sima