ÅSIKT

Våldet måste få ett slut - nu

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: EITAN HESS-ASKENAZI/AP
TID FÖR FÖRHANDLING Attentatet mot en buss på Västbanken visar att fredsförhandlingarna måste få ny fart. Annars trappas våldsspiralen upp ytterligare.
LEDARE

17 JULI 2002. Våldet i Mellanöstern krävde igår nya offer. Överfallet på en buss utanför bosättningen Emanuel på Västbanken är ett skamligt mord på civila. Amnesty International har rätt som säger att sådana dåd aldrig kan försvaras, oavsett vad bakgrunden är.

Attentatet kommer samtidigt som FN, USA, EU och Ryssland möts i New York för att skapa nytt liv i fredsprocessen. Få har väntat sig konkreta resultat från mötet. USA koncentrerar sig på att marginalisera Yassir Arafat. Ryssland ser däremot Arafat som palestiniernas valde ledare.

EU är splittrat. Tysklands utrikesminister Joschka Fischer har i månader blockerat en enig EU-hållning om Mellanöstern för att nu lansera en plan där Arafat skulle lämna över sitt dagliga arbete till en ny palestinsk premiärminister.

Det är nödvändigt att göra mer för att hindra terrordåd som gårdagens överfall. Det är också viktigt att reformera den palestinska myndigheten.

Samtidigt måste trycket öka på Ariel Sharon. Den israeliske premiärministerns taktik att hindra nya attentat genom återockupation av städerna på Västbanken har uppenbart misslyckats. Den israeliska militärmaktens agerande innebär ett oerhört mänskligt lidande.

Beskedet i veckan att trupperna ska stanna minst ett år visar ett skrämmande förakt för internationell rätt.

En annan väg

En rapport från International Crisis Group visar en annan väg. Gruppen, där förre finske presidenten Martti Ahtisaari är ordförande, föreslår konkreta fredsavtal mellan Israel, Syrien och Libanon, liksom en detaljerad överenskommelse med palestinierna. Avtalen ska övervakas av en internationell fredsstyrka, ledd av USA. Palestinierna ska få en egen stat, Israel säkra och erkända gränser. Jerusalem ska delas och den mest kontroversiella delen kring Klagomuren sättas under internationell förvaltning.

Martti Ahtisaari lyckades förhandla fram ett slut på Kosovokriget våren 1999. Den här gången är situationen betydligt svårare. USA:s inställning står i vägen.

Måste övertyga Bush

Ahtisaari och hans kollegor är pessimistiska. "Gruppen har inga illusioner om hur svårt det är att få den amerikanska administrationen att ändra kurs", skriver de. Ändå måste EU fortsätta sina försök att övertyga George W Bush att dagens amerikanska politik är en återvändsgränd.

Annars får vi snart se en ytterligare stegring av våldsspiralen.

246

ME