ÅSIKT

M sparar på de allra fattigaste

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: POLITIK FÖR MEDELKLASSEN Den bild moderaterna har av sig själva är skrattretande.
LEDARE

Moderaterna kallar sig för ”det nya arbetarpartiet”. På partiets hemsida finns en bild av arbetarrörelsens pionjärer med texten ”Efter 115 år av demonstrationer är det dags att någon lyssnar”.

Det säger alltså högerpartiet som i slutet av 1800-talet gjorde allt för att stoppa allmän rösträtt och åtta timmars arbetsdag, den tidiga arbetarrörelsens starkaste krav.

Skrattretande självbild

Även i dagens politiska landskap blir moderaternas bild av sig själva som ”det nya arbetarpartiet” skrattretande. Fredrik Reinfeldt är tongivande i en borgerlig allians som trots goda ekonomiska tider vill spara på arbetslösa och sjuka. Samtidigt ska förmögenhetsskatten sänkas. Det är ren och skär klasspolitik.

Ändå verkar moderaterna tycka att allianskamraterna är för mesiga. När man läser moderaternas ekonomiska motion, som presenterades i går, blir det tydligt att partiet vill gå hårdare fram än överenskommet i alliansen. Särskilt när det gäller socialpolitiken.

Den hårdföra linjen får gehör

Alliansen föreslår att a-kassan ska begränsas till 300 dagar. De första 200 dagarna ska ersättningen vara 80 procent. Därefter ska den sänkas till 70 procent. När de 300 dagarna är över ska den arbetslösa övergå i en ”jobbgaranti” med 65 procent i ersättning. Här har moderaterna fått gehör för sin hårdföra politik av den övriga borgerligheten.

Alliansen tvekar (eller mörkar) om sjukförsäkringen. Man säger att ”en andra karensdag eller sänkt ersättning kan komma att aktualiseras under det andra året efter ett rege­ringsskifte”. Moderaterna vill så klart redan nu ha en andra karensdag och sänka ersättningen i sjukförsäkringen från 80 till 70 procent.

Även när det gäller förtidspensionen går moderaterna längre än sina allianskamrater. Den ska sänkas från 64 till 60 procent från och med 2007.

Småbarnsföräldrarna ska också drabbas av besparingar. Moderaterna har tvingats backa från sitt hårt kritiserade förslag att drastiskt minska antalet dagar som föräldrar får vara hemma med sjuka barn. Men partiets skövling av föräldraförsäkringen fortsätter. Moderaterna vill korta föräldraledigheten till 12 månader och sänka ersättningen till 75 procent.

Asocial socialpolitik

Politiken är metodisk och målmedveten. Välfärden ska göras tunnare, mer bräcklig. Argumentationen är klassiskt höger. Folk som känner för mycket trygghet blir lata. De börjar fuska och ställa alldeles för höga lönekrav. Var ”de nya moderaterna” kommer in i det resonemanget är svårt att förstå.

Nej, som vanligt är moderaternas socialpolitik mest hårdför av alla. Asocial så att det förslår.

ÅP

ARTIKELN HANDLAR OM