Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sigrid, Siri

Släckt var det här

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-01-07

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

TAR INTE SITT ANSVAR Elbolagen gör miljardvinster – och varnar samtidigt för nya strömavbrott. Dagens situation är en följd av att elmarknaden avreglerats, utan att någon fått tydligt ansvar för att elen ska räcka.

Ett år har gått sedan stormen Gudrun gjorde skogar till plockepinn och många hushåll tvingades leva utan ström i veckor. Kraftbolagen fick hård kritik och regeringen skärpte reglerna om elleveranser.

Inför denna vinter varnade ett av storbolagen, Eon, för nya strömavbrott. Denna gång skulle det vara energipolitikens fel.

”Vi har inte varnat”

Din el kan stängas av när det blir kallt, var budskapet när Eon skrev brev till sina kunder före jul. Stängningen av Barsebäck framhölls som ett av de främsta skälen. Eon påstod att varningen grundades på en rapport från Svenska Kraftnät.

Det förnekar myndighetens presschef Mårten Norgren. ”Vi har inte varnat för elbrist som Eon säger att vi har gjort”, säger han i en intervju med Sydsvenskan. Marginalerna räcker även om det blir kallt, och situationen har dessutom blivit bättre sedan rapporten i augusti.

Varför varnar i så fall Eon för elbrist?, frågar Sydsvenskan.

”Ja, om de nu vill föra en kampanj för att bygga ut produktionen kan de säga att det blir en brist på el”, svarar Mårten Norgren.

Vattenfall har inte varnat sina kunder på samma sätt. Det tyskägda bolaget Eon menar att det inte alls handlar om en energipolitisk kampanj.

Den som bemödar sig att verkligen läsa Svenska Kraftnäts rapport ser att kraftbolagen bär en stor del av ansvaret för bristerna.

Elmarknaden avreglerades utan att någon fick tydligt ansvar för att elen ska räcka. Hittills har staten köpt reservkapacitet för skattepengar, medan kraftbolagen gjort miljardvinster. Det är ohållbart i längden.

Regeringen hoppades på avtal med energikrävande industrier, som skulle kunna minska förbrukningen vid effekttoppar. Det har gått alldeles för långsamt, visar Svenska Kraftnät. Den tekniske direktören Sture Larsson upprepade kritiken i Dagens Nyheter för några dagar sedan.

Urvattnade regler

Ändå tror energitjänstemännen fortfarande på marknaden. När EU-kommissionen föreslog hårdare krav på elbolagen gick Sverige emot förslagen. Reglerna vattnades ur.

Styrning av efterfrågan, det som kallas Demand side management på engelska, har kommit längre i andra länder. Statliga Vattenfall borde gå i spetsen och regeringen ställa ordentliga krav på elbolagen.

Vi kunder borde kräva att kraftföretagen tar sitt samhällsansvar i stället för att driva politiska kampanjer.

Annars går det alltid att byta leverantör.

ME

Följ ämnen

Följ ämnen i artikeln