ÅSIKT

Rasisterna går inte att tiga ihjäl

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

Det rasistiska partiet sverigedemokraterna är tredje största parti bland niondeklassarna visar en undersökning gjord av Göteborgs-Posten. En av tre unga killar tycker inte att flyktingar ska få stanna i Sverige, enligt en undersökning i Röda Korsets regi.

År 2002 fick sverigedemokraterna nästan fyra procent i Ungt val. I de allmänna valen samma år fick de nästan 1,5 procent och tog plats i 30 kommuners fullmäktigeförsamlingar. Det ännu brunare partiet nationaldemokraterna fick samtidigt två mandat i Haninge kommun och två mandat i Södertälje kommun.

I Södertälje hade vi en strategi inför valet för att möta detta nya inslag i lokalpolitiken: Tysta ihjäl. Nationaldemokraterna fick aldrig vara med på debatter, de fick inte en suck på torgmöten, insändarsidan i lokaltidningen var stängd för deras rasistiska åsikter. Hela stan enades i en tyst överenskommelse om att vi skulle ignorera dem till döds.

Samtidigt sprang små läskiga nationaldemokrater i trappuppgångar och delade ut fler flygblad än någonsin. De tapetserade stans villaområden med sina affischer på leende blonda människor, svenska flaggan i bakgrunden förstås. De knackade på hos äldreboenden, satte sig och fikade med åldringarna och pratade om det raserade samhället. Moraset. Invandrarna som förstör allt.

De var fria att verka bland medborgarna och sprida sin skitpropaganda. Ingen sa emot dem. Alla låtsades att de inte fanns. Så vaknade vi på måndagsmorgonen efter valdagen och hade två nationaldemokrater i vårt kommunfullmäktige. Helt demokratiskt valda, trots sin odemokratiska politik. I den mest pensionärstäta stadsdelen fick de åtta procent av rösterna.

Nationaldemokraterna verkade också aktivt i Norrtälje i jakten på röster i valrörelsen 2002. Man skulle kunna tro att potentialen i denna villatäta, blatteglesa Roslagskommun skulle vara stor. Större än i Södertälje.

Det kanske den var, men rasisterna verkade under helt annorlunda förutsättningar i Norrtälje än i Södertälje. De fick delta i debatter och bli motsagda. Deras insändare blev publicerade i lokalblaskan och de fick sin skeva världsbild utmanad av alla som inte höll med dem. De fanns med i den lokala bilden – så också motargumenten.

I Norrtälje fick brunskjortorna inte ett enda mandat i kommunfullmäktige. Där slipper de folkvalda tampas med interpellationer som vill ha folkomröstning om invandringen, de slipper ha ett parti som vill ”avskaffa mångkulturen” sittandes i bänkraderna. Det måste kännas skönt.

Det måste kännas skönt att veta att de politiska argumenten för demokrati och allas lika värde vann fajten mot rasisterna. Och det är precis så de etablerade partierna vinner tillbaka de ungdomar som vurmar för rasistiska partier. Med argument.

Inför valet i höst måste debatten med sverigedemokraterna och nationaldemokraterna tas lokalt där de finns.

De får inte stå 0 emotsagda och sprida sin enögda världsbild. Våga möta dem där ute. För de går inte att tysta ihjäl.