Föraktet för folkmakten

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

I går läste Fredrik Reinfeldt upp sin regeringsförklaring i riksdagen. Han hade inget nytt att berätta.

I själva verket struntar han i riksdagen.

All politik som Fredrik Reinfeldt presenterade hade han redan skrivit om på DN Debatt eller Svenska Dagbladets Brännpunkt.

Här går svenska folket till valurnorna vart fjärde år för att rösta på sina riksdagsledamöter. De får väljarnas uppdrag att ta ställning till regeringens alla politiska förslag. Men när Fredrik Reinfeldt och hans regering har några nya förslag att komma med, då ringer de debattredaktörerna:

"Nu sänker vi skatterna för pensionärerna."

"350 kronor mer till studenterna."

"Vi satsar 920 miljoner på nyanlända flyktingar."

Där har vi några av de senaste rubrikerna på DN Debatt.

Ja, eller så ordnar Fredrik Reinfeldt och hans partiledarkolleger presskonferens på något väl valt ställe som Helenelundsskolan i Sollentuna. Där blir det direktsänd presskonferens där partiledarna lovar tio miljarder till kommunerna.

Bilden sitter så bra i tidningen, Fredrik Reinfeldt hälsar på barnen, ger miljarder till skolan.

Det är inte frågan om att riksdagen först får ta ställning. Frågan är om regeringen ens är inblandad eller om det är Moderaternas strategiske partisekreterare Per Schlingmann som dirigerar presentationen av budgeten. Han vet att media sväljer hela betet och ingen kan ens diskutera förslagen eftersom de tillrättalagda presentationerna sker långt från den demokratiska församlingen.

Det var under riksdagens högtidliga öppnande som Fredrik Reinfeldt ändå höll sin regeringsförklaring i går. Kungen, drottningen, prinsessorna och prinsen kom i öppna landåer för att hedra demokratin.

Och sedan fick de lyssna till ett tal som bara innehöll gårdagens DN Debatt. Fredrik Reinfeldt talade om krisen, men de åtgärder han föreslår satt långt inne. De kom inte när krisen skakade Sverige och kommunerna började skära ner. De kom först nu, när vi går in i valår, förpackade så att inte en journalist kunde missa dem.

Sverige har högre arbetslöshet än EU i genomsnitt. Vi har den högsta andelen arbetslösa ungdomar i EU. Men Fredrik Reinfeldt väntade med sina insatser tills han fick ett bra fototillfälle.

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.