Ett dygn för att rädda jordklotet

Iskallt och snö, vem hade trott på ett sådant väder under en konferens som handlar om uppvärmning?

När detta skrivs vet jag fortfarande inte om USA:s president Barack Obama lyckades landa i det snöiga Köpenhamn. Men enligt planerna ska han komma i dag. Det sägs att han bara stannar i tre timmar. Typ landar, åker till klimatkonferensen, håller sitt tal och efter det kanske bjuder pressen på något välformulerat statement. Och sedan är han borta igen.

Riktigt stora ledare förhandlar inte. Deras blotta närvaro är en tillräcklig markering.

Kinas premiärminister Wen Jiabao kom redan i onsdags kväll. Jag vet inte om han deltagit i några förhandlingar, men här i Köpenhamn är det han som utpekats som skurken. Den som splittrade klimatförhandlingarna. Det är möjligt att han ligger lågt efter det. Eller så har han inte lärt sig att utnyttja ett photo opportunity. I går skickade han fram sin vice utrikesminister He Yafei för att svara på två frågor. He Yafei sa att Kina ska göra sitt bästa, men att han inte kan precisera några utsläppsminskningar.

Barack Obama skickade sin utrikesminister Hillary Rodham Clinton i förväg och hon lovade att USA ska bidra med 100 miljarder dollar per år efter 2020. Miljörörelsen anklagar henne för att sno pengarna ur framtida biståndsbudgetar. Men det är ju precis vad Fredrik Reinfeldt redan gjort. Fredrik Reinfeldt, ja. Han fastnade i varje fall i snöovädret i går. Han åkte hem för att leda regeringssammanträdet och sedan höll snöstormen honom kvar i flera timmar. När han äntligen kom tillbaka till Köpenhamn hade förhandlingarna splittrats och det är möjligt att han kände sig helt överspelad.

Arg verkade han i varje fall vara när han gick genom Bella Center så fort att folk fick akta sig. Och det är klart, Fredrik Reinfeldt har investerat mycket prestige i ett globalt klimatavtal.

Nu rinner allt ifrån honom.

Prestige och status är väldigt viktigt här i Köpenhamn. Klimatmötet har blivit en slags politikens Oscarsgala där de verkliga kändisarna går längs den röda mattan, stannar till och låter sig fotograferas. Sarkozy, Merkel, Clinton, Lula ... gör de någon nytta när de kommer så här i mötets elfte timme?

Högdjurens närvaro har i vilket fall förlamat hela Själland och delar av Skåne. Tågturer mellan Malmö och Köpenhamn har ställts in på grund av demonstrationerna och i dag stängs hela Öresundsbron av under Obamas närvaro.

Ingen vanlig människa kan närma sig Bella Center. Polisen har slagit en järnring runt kongresscentret och miljövännerna behandlas alla som misstänkta terrorister. De kommer inte ens i närheten av mötet längre. Och härinne ska världens alla ledare nu vara överens om jordklotets framtid. De har haft ett dygn på sig. En gigantisk fars är vad det är.

Följ ämnen i artikeln