Inte bara otur med vädret...

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LÅTSAS SOM DET REGNAR Finansministern har, krisen till trots, mest pratat om vädret. Som om att Sverige likt en ko ska stå kvar ute i regnet och vänta på att det någon gång ska spricka upp.
LÅTSAS SOM DET REGNAR Finansministern har, krisen till trots, mest pratat om vädret. Som om att Sverige likt en ko ska stå kvar ute i regnet och vänta på att det någon gång ska spricka upp.

22 APRIL 2009. ”Samtal om vädret är den fantasilöses sista tillflykt” skrev Oscar Wilde och det är antagligen den bästa förklaringen av Anders Borgs agerande hittils.

I brist på riktning och visioner har finansministern, i stället för att diskutera krisen, mest pratat om vädret. Från finansdepartementet har han gjort sitt bästa för att konkurrera ut Tone Bekkestad och rapporterat om allt från ”höststorm” till ”vargavinter”.

Det har kort sagt varit gott om vädermetaforer och ont om åtgärder. Regeringen gör allt för att avpolitisera krisen, det enda Sverige kan göra är att likt en ko stå kvar ute i regnet: någon gång kommer molnen att spricka upp.

Halverade styrräntan

I går halverade riksbanken sin styrränta till 0,5 procent. Penningpolitiken, som är den första försvarslinjen i ekonomin har snart tömts på allt krut. Nu är det hög tid för regeringen att hjälpa till.

Konjunkturinstitutet föreslog för två veckor sedan att 50 miljarder kronor behövdes för krispolitiken. Regeringen har föreslagit 17 miljarder och det är för lite. Reinfeldt argumenterar mot mer pengar till kommunerna: det kommer tvinga fram skattehöjningar och nedskärningar i välfärden om 18 månader, då när Sverige ska återgå till ”normala nivåer”.

Vill behålla personalen

Fast nu är ju anledningen att kommunerna behöver pengar att deras skatteintäkter på grund av arbetslösheten minskar. De ber om pengar inte för att anställa fler, men för att kunna behålla personal. När konjukturen vänder kommer även skatteintäkterna att öka och rimligtvis kommer staten att kunna dra in det tillfälliga stödet utan att kommunerna behöver avskeda några välfärdsarbetare.

Ekots lördagsintervju med Anders Borg den 14 mars gick under rubriken ”Försiktig eller handlingsförlamad” och det är ganska talande. Borg är skräckslagen inför ett ökat budgetunderskott och föredrar att låta ett sådant växa fram utan att någon ska kunna peka på några regeringsåtgärder som orsak. Därav ko-strategin: stå still ute i regnet.

Anders Borgs främsta prioritet verkar vara att i framtiden kunna säga om budgetunderskotten: ”Vi hade bara otur med vädret”. Men som finansminister har han ett ansvar att faktiskt börja använda de politiska verktyg som svenska folket har satt i hans händer.

Krisen behöver bli möjlighet

Går det att koppla ihop de kortsiktiga behoven av att mildra krisen med de långsiktiga utmaningarna som Sverige står inför? Klimatförändringarna, demografin, den nya tekniken? Var går det att vända krisen till möjlighet? Anders Borg borde vara intresserad av sådana frågor och Sverige är i stort behov av en framtidsinriktad regering.

Att finansministern i går inte leverade någon ny vädermetafor var ett stort framsteg. Nu är det dags för nästa steg.

KK

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN