Mejla

Pernilla Ericson

Ett år efter Metoo är kvinnor fortfarande otrygga

Utsattheten i osäkra anställningar utnyttjas

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Sexbrottsanklagade filmproducenten Harvey Weinstein.
Foto: Jordan Strauss/TT
Sexbrottsanklagade filmproducenten Harvey Weinstein.

LEDARE

För ett år krusades en våg, som växte till en tsunami. Det blev till en rörelse som skakat hela världen. Den 5:e oktober 2017 publicerade New York Times anklagelser mot filmmogulen Harvey Weinstein om sexuella övergrepp och trakasserier. Det var ett väl underbyggt avslöjande om en man som utnyttjat sin maktställning, i skydd av inflytelserika vänner. New York Times blottade en extrem tystnadskultur. Så många visste om Weinsteins förehavanden, att det letat sig in i anföranden på prisgalor och blivit till hintar i populära serier. När tystnaden till slut bröts var skrällen öronbedövande.
Den 15:e oktober skrev skådespelaren Alyssa Milano på Twitter: ”Om alla kvinnor som har blivit sexuellt trakasserade eller överfallna skrev ‘Me too’ i sin statusrad, kanske folk skulle få en uppfattning av vidden av problemet”. Och som hon fick svar.

Gigantiskt genomslag för Metoo i Sverige

Vågen svepte fram och fick fäste. Gjorde avtryck i länder som Norge, Tyskland, Indien, Portugal, Japan, Chile, Sydafrika. I USA har såväl kongressledamöter som mediechefer tvingats avgå. Nya lagar har stiftats. Ett av de länder där Metoo fick störst genomslag är Sverige. Upprop efter upprop visade på hur utbrett problemet är med sexuella trakasserier, sexism och övergrepp i alla delar av arbetslivet och i alla samhällsskikt. Sjuksköterskor, sjömän, poliser, skådespelare. Locken lyftes av.

Det skavde, anklagelser flög, människor tvingades ut, tvingades ta ställning, företag och organisationer ruskades om. En rad fackförbund tog fram nya åtgärder mot sexuella trakasserier och vi fick en ny sexualbrottslagstiftning. I dagarna kom domen i Stockholms tingsrätt mot Jean-Claude Arnault, gift med en ledamot i Svenska Akademien och konstnärlig ledare för en central scen inom kulturen. Mycket har vädrats ut inom Akademien, där finns larm om vänskapskorruption och Nobelpris-läckor. Men kärnan är denna: åratal av övergrepp och trakasserier som tystats ner. Det är grunden till varför det inte delas ut något Nobelpris i litteratur i år.

Makt spelar roll när det kommer till övergrepp

Fallet med den så kallade Kulturprofilen påminner om något centralt: makt spelar roll när det kommer till trakasserier och övergrepp. Kvinnor har mindre makt än män i samhället, det gäller så väl inflytande som ekonomiskt. Det gäller inte bara toppositioner i samhället, utan också om hierarkier på vanliga arbetsplatser. I veckan kom en rapport från Arbetsmiljöverket som påminner om det. Otrygga arbetsförhållanden för visstidsanställda kan påverka att den anställda också upplever otrygghet i sin arbetsmiljö. Rapporten baseras på frågor som besvarats av 8 700 arbetstagare. Bland de svarande kvinnorna uppgav fler än dubbelt så många i gruppen med tidsbegränsad anställning att de blivit utsatta för sexuella trakasserier på jobbet, jämfört med kvinnor som hade en tillsvidareanställning.
Detta är viktigt att komma ihåg: de som sitter i toppen av ett företag löper inte samma risk att drabbas av sexuella trakasserier som de som har minst inflytande. Timanställda, vikarier. Den som trakasserar utnyttjar det övertaget. I maktstrukturer ligger grunden till tystnaden. För den utsatta står försörjningen på spel, rädslan att ses som obekväm. Ju större maktskillnad, desto svårare blir det. Ser du din förövare stå och röka med chefen, så är det oändligt mycket svårare att knacka chefen på axeln och rapportera vad som pågår. Det gäller så väl på bygget som i filmstudion.

Den som står på helspänn kan knappast prestera

Det är ett arbetsmiljöproblem som även påverkar företagets lönsamhet. Den som står på helspänn, med axlarna uppdragna och vaksam blick mot omgivningen, kan knappast prestera fullt ut. Varje företag måste förebygga problemet. Hur skapar man en arbetskultur där människor vågar lyfta interna problem? Rätten till tillsvidareanställning är en politisk åtgärd som gör skillnad. Ju fler otrygga anställningar, desto större möjligheter att utnyttja ett övertag.

Fallet som blev startskottet för Metoo, den sexbrottsanklagade filmproducenten Harvey Weinstein, är uppe i rätten just nu. Åtalet gäller våldtäkt av första och tredje graden, samt brottslig sexuell handling av första graden, enligt amerikansk lagstiftning. Döms Weinstein så kan han få tillbringa resten av sitt liv i fängelse. I dagsläget har nära 100 kvinnor anklagat honom för trakasserier och övergrepp. Det är röster som borde ha hörts mycket tidigare. Slutsatsen är att grogrunden för trakasserier måste röjas undan.
Efterspelet av Metoo handlar om att göra det förbannat svårt att gå över gränsen.

Av: Pernilla Ericson

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.