Mejla

Ingvar Persson

Moderaterna har faktiskt rätt om hedersvåldet

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN

Moderaterna vill sätta stopp för hedersförtryck och självutnämnda moralpoliser som trakasserar kvinnor i förortsområden.
Vem vill inte det?

Nu skyms verkligheten ofta av politiska signaler om strängare straff, fler poliser och högre gränsstängsel. I går hade strömmen av utspel blivit ett problem för moderaterna Tomas Tobé och Jessica Polfjärd. De försökte nämligen lansera några högst rimliga idéer om lag och ordning.

Flera brott slås samman

Det viktigaste moderata förslaget handlar om att ge hedersförtryck en särskild brottsrubricering. Förebilden skulle vara reglerna om grov kvinnofridskränkning. I klartext betyder det att flera mindre brott ska kunna läggas samman till ett mer allvarligt.

Moderaterna vill dessutom att brott från flera personer, till exempel i en familj, ska hanteras under samma rubrik.

Det är bra tänkt. Hedersvåld är inte i första hand enskilda händelser, utan ofta ett systematiskt och långvarigt förtryck. Precis som mycket av våldet mot kvinnor.

Självutnämnda moralpoliser

Tobé och Polfjärd vill införa ytterligare ett brott, olaga frihetsbegränsning. Det ska rikta sig mot självutnämnda moralpoliser. Den som tvingar eller trakasserar andra med något slags hedersmotiv ska kunna dömas till fängelse.

Moralpoliserna ska dessutom kunna förbjudas tillträde till vissa platser för att garantera andra rörelsefrihet.

Det är inte svårt att tänka sig en lång rad invändningar som handlar om rättssäkerhet, gränsdragningar och efterlevnad. Det är uppenbart att de moderata reglerna inte siktar på all moralism, utan bara den som har ”utländsk bakgrund”.

Ändå, problemet finns och måste hanteras. Människor som bor i förorter har precis samma rätt som alla andra att få forma sina liv. Står en självutsedd moralpolis i vägen måste samhället flytta på honom.


Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.


avIngvar Persson

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM