Mejla

Jonna Sima

I Kristerssons spegel syns bara Solsidan

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Kristersson speglar sig, det är en perfekt bild av jaget som politiskt projekt.
Foto: Fredrik Persson
Kristersson speglar sig, det är en perfekt bild av jaget som politiskt projekt.

I helgen samlas moderaterna till Sverigemötet på Svenska mässan i Göteborg. Det är partiets sista stora möte inför valet och i dag ska Ulf Kristersson hålla ett linjetal.
Det kommer sannolikt att handla om brott, straff och invandring. Men också om Moderaternas stora prioritering, nämligen att sänka skatter med 30 miljarder. Det ska möjliggöras genom nedskärningar i bland annat socialförsäkringar, förlossningsvården och på socialt utsatta skolor.

Kristersson har nu varit partiledare för Moderaterna i ett drygt halvår. Vid det här laget borde väljarna ha hunnit lära känna honom en aning.

Inom partiet är han känd sedan slaget i Lycksele – maktstriden mellan Kristersson och Fredrik Reinfeldt om ordförandeposten i Moderaternas ungdomsförbund 1992. Det beskrevs som en kamp mellan ideologier, där Ulf Kristerssons nyliberala linje ville sänka skatterna allra mest.
Den ambitionen har han fortfarande.

”Duktiga flicka-syndromet”

Men många svenskar undrar nog fortfarande vem Ulf Kristersson är och vad han står för.
Den som träffsäkrast satt fingret på Moderatledarens karaktärsdrag är den humoristiska politikpodcasten Lilla Drevet. "Det finns få medelålders män som har så mycket ”duktig flicka-syndromet"-aura som Ulf Kristersson, förklarade programledaren Ola Söderholm i förra veckans avsnitt.
Den bilden förstärks av de mer personliga intervjuer som moderatledaren har gett på senare tid. Enligt hans fru är Ulf Kristersson mycket mån om sitt utseende. Han har själv berättat att han springer ofta och länge, läser The Economist på Crosstrainern och hatar de två och ett halvt kilo han lagt på sig sedan han blev partiledare. Drömmen är att skaffa lyxgrillen Weber av en storlek som rymmer ett halvt vildsvin, om det bara inte vore "Solsidan-varning" på det.

Livet på samhällets solsida

I en annan podcastintervju erkänner Ulf Kristersson glatt att hans sommaruniform är Alan Paines lammullspullover (1 200 kronor) knuten över en Lacoste-piké (900 kronor), men att klädvalet ”väl är en generationsfråga”. Möjligen är det en klassfråga också, men den sortens reflexreflektioner hinns inte med.
Skatterna ska sänkas, överflödskilona ska bort, och den som inte hänger med får väl helt enkelt anstränga sig hårdare. Kristersson speglar sig, det är en perfekt bild av jaget som politiskt projekt.
Och på vissa av samhällets sidor skiner solen alltid lite mer.

avJonna Sima

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM