Äldre kvinnan tvingas ha filtar över fönstren

Påstår att det är 14 grader inne – hyresvärden vägrar mäta

En kvinna med en filt över axlarna vilar händerna på ett element framför sig.
En kvinna i 80-årsåldern har tvingats sätta upp madrasser för fönstren och balkongdörren, skriver Hem & Hyra. Bilden är en genrebild.

Madrasser, täcken och filtar för fönstren och balkongdörren. Så har kvinnan i 80-årsåldern, som Hem & Hyra pratat med, försökt hantera kylan i sin lägenhet. Enligt henne ligger temperaturen på omkring 14 grader under vintern.

Hon bedömer att det beror på dåligt isolerade fönster. Hyresvärden har planer på att renovera både dörrarna och fönstren från 60-talet, men kan inte ange när det ska ske.

Bor i mörker

Hyresvärden vägrar mäta temperaturen i lägenheten om hon inte tar bort madrasser och annat hon använt för att minska nedkylningen. Själv säger hon till Hem & Hyra att hon i så fall ”riskerar att frysa ihjäl”.

Hyresnämnden håller med värden om att kvinnan därmed inte lyckats bevisa att problemet existerar. Hon får fortsätta bo i mörker tills vidare, med madrasser och täcken för fönstren.

Många anmäler

Situationen är både fruktansvärd och bisarr. Men inte helt unik. Hem & Hyra har gått igenom liknande fall och hittat många exempel på kalla lägenheter som anmälts till Hyresnämnden utan framgång. Bevisbördan ligger på hyresgästen, vilket kan göra det svårt att få gehör för klagomålen.

Ett av Hem & Hyras exempel gäller en man i Göteborg som hävdar att värden drar upp temperaturen i lägenheten innan mätningarna, och sänker den igen efteråt.

Rekordstora hyreshöjningar

Hyresgästernas maktlöshet i relation till värdarna har blivit extra tydlig det senaste året. Många har passat på att höja hyrorna rejält. Slutresultatet av förhandlingarna landade på i genomsnitt fyra procent – mycket pengar i en ekonomisk kris.

I år slår fastighetsägarnas krav förra årets rekord. Genomsnittskravet är på tio procent. Fastighetsägarföreningen, den största förhandlingsparten efter Allmännyttan, har lagt sig ännu högre med ett krav på tolv procent. Förhandlingarna pågår fortfarande, men för de kommuner där de är klara är genomsnittet drygt fem procent.

Tufft för hyresgästerna

Motiveringen till de höga höjningarna är bland annat höga räntor och inflation, vilka ökat värdarnas kostnader. Men både räntor och inflation kan mycket väl sjunka snart – och i det fallet kan hyresgästerna knappast räkna med sänkta hyror.

Hyresgästerna har det tufft just nu. Det är inte många som har det så illa att de känner att de kommer frysa ihjäl. Men både fallet med kvinnan i Halmstad och hyreshöjningarna är exempel på något större.

Ingen borde behöva stå ut med slappa och giriga hyresvärdar.