Tror Åkesson att arbetare är lata?

Alla kan inte jobba hemma

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Jimmie Åkesson har glömt bort arbetarna efter valet
Jimmie Åkesson har glömt bort arbetarna efter valet

På dagens sammanträde valde regeringen att lägga ner utredningen om karensavdraget. Det är väldigt dumt. För i praktiken är karensen redan avskaffat – för vissa.

Utredningen skulle annars presenteras till hösten och redogöra för hur karensavdraget kan bli mer rättvist.

Efter pandemin har arbetsmarknaden delats upp i två delar. Mellan de som kan jobba hemma – och de som inte kan det.

Kan inte jobba hemma

Bland LO:s 1,4 miljoner medlemmar kan nio av tio inte jobba hemifrån. De går till jobbet och ser till att välfärden, industrin, byggsektorn och handeln går runt. Utan dem skulle Sverige stanna.

När de tvingas stanna hemma från jobbet får de en straffavgift på en hel dagslön i löneavdrag. Det är en utgift som många inte har råd med i dagsläget, med inflation och höga elpriser.

Resultatet blir att fler kommer gå till jobbet sjuka.

Istället för att ta det säkra före det osäkra och stanna hemma vid sjukdomssymptom kommer fler att chansa. Det riskerar i sin tur att fler smittas, och många arbetsplatser får det svårt att få ihop bemanningen.

Smittas på jobbet

För många som arbetar i yrken som exempelvis barnomsorgen, handeln eller sjukvården så riskeras de dessutom att smittas på jobbet. Att de då ska straffas för att de arbetar med något som samhället skulle stanna utan är löjligt.

Inget annat nordiskt land har karensavdrag. Trots det har de inte högre sjuktal. Det visar att karensavdraget inte bara är orättvist, utan också onödigt.

Det slår också hål på myten om att folk skulle sjukanmäla sig av lathet.

De som inte kan jobba hemma saknar möjlighet till flexibilitet. Man kan inte kompa ut en timme för att följa med barnen på utvecklingssamtal eller till tandläkaren. Man behöver dessutom alltid ta sig till och från jobbet, vilket också ger en högre kostnad än för de som inte behöver förflytta sig. Något man inte heller kompenseras för.

Åkesson har tystnat

Under valrörelsen åkte Åkesson land och rike runt och kampanjade för ett avskaffande av karensdagen för skol- och vårdpersonal. Nu är han tyst.

Det visade sig bara vara valfläsk, nu har man istället anpassat sig till moderaternas linje.

De som varje dag får Sverige att gå runt förtjänar bättre än så.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.