Mejla

Jenny Wennberg

Med berått mod lät KD smittan spridas?

Om Busch nu vet och kan allt, varför gjorde hon inget

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: LORENTZ-ALLARD ROBIN/Aftonbladet / TT NYHETSBYRÅN

Jimmie Åkesson dök upp i debatten igen i helgen, efter att ha varit osynlig sedan resan ner till Turkiets gräns för att dela ut flygblad i början av mars.

SD har lutat sig tillbaka mitt i krisen. Men åsikter, det har Åkesson såklart. I alla fall nu när antalet döda börjar sjunka och den ekonomiska krisen som brukar få högerextrema rörelser att växa rycker allt närmare.

Jimmie Åkesson tycker exempelvis att Anders Tegnell borde avgå. Trots att han är tjänsteman. I ett debattinlägg under helgen i DN lade Jimmie Åkesson ut texten om detta samt att regeringen även den borde avgå.

Stödet för SD minskar

SCBs partisympatiundersökning visar att Sverigedemokraterna skulle få 17,1 av rösterna om det var val idag, vilket är lägre än valresultatet 2018. Slutsatsen som kan dras av det är följande; när den politiska dagordningen inte styrs av övriga partiers försök att vinna tillbaka väljare från SD sjunker partiets stöd. Jimmie Åkessons enfrågeparti har inte mycket att komma med när frågor som omsorgen och vården avhandlas. Partiet har tidigare lagt förslag om att bland annat kapa bort 90 miljarder från en redan undernärd välfärd. Att man gärna håller låg profil när välfärden står i fokus är därför inte så konstigt. Trovärdigheten är låg när SD pratar frågor som omsorgen.

För Socialdemokraternas del finns skäl att i sin tur fundera över om det kanske kan vara så att väljarna gillar sossar när de både talar och agerar som sossar. Det finns en coronaeffekt naturligtvis i väljarstödet på 33,7 procent, men ändå; när man fokuserar mer på välfärden och mindre på migrationsfrågan går det bättre i opinionen.

Systemkollaps

Systemkollapsen har aldrig handlat om migration. Den har handlat om en välfärd som genom besparingar, skattesänkningar och privatiseringar hyvlats till en nivå där man inte längre klarar av att hålla äldre vid liv, utbilda unga eller integrera nyanlända.

Att högern försökt vrida fokus från det är inte så konstigt. Många av de idéer som knäckt välfärden hittar vi hos Moderaterna, Kristdemokraterna, och även Liberalerna och Centern.

Att Ebba Busch sänker debattnivån till fulretorik om att regeringen med berått mod skickat äldre i graven är därför ganska magstarkt.

Det är i äldreomsorgen i Stockholm flest har dött. I Stockholm styr KD över omsorgen.

Om Ebba Busch nu visste exakt vad som borde ha gjorts, varför informerade hon inte partikamraterna i Stockholm om det?

 
Chatta med Jenny Wennberg om dagens huvudledare. Chatten öppnar klockan 09.00 men du kan ställa dina frågor redan nu.

Laddar Live Upplevelse

Av: Jenny Wennberg

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.