Mejla

Lotta Ilona Häyrynen

I kris vill de splittra oss

Högerextrema, Kina och Ryssland går hand-i-hand

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

SÄPO:s årsrapport pekar ut tre hot mot Sverige och den svenska demokratin: Kina, Ryssland och svenska högerextrema miljöer.
Foto: ULF HÖJER
SÄPO:s årsrapport pekar ut tre hot mot Sverige och den svenska demokratin: Kina, Ryssland och svenska högerextrema miljöer.

LEDARE

När SÄPO presenterade sin årsrapport var man tydlig: Ryssland och Kina är ”våra motståndare” och utgör det största hotet mot den svenska demokratin just nu. Länderna har länge arbetat aktivt för att både spionera på Sverige och underminera landet såväl inifrån som i rollen som internationell aktör. Nu utnyttjar de också coronakrisen och desinformation riktad mot Sverige och den svenska hanteringen av smittan sprids i våldsam takt.

Vill försvaga demokratin

Kina har de senaste åren kraftigt höjt sitt tonläge mot svenska politiker och journalister – i vissa lägen till rena hotelser – och anklagade Sverige nyligen för att totalt missköta coronahanteringen. Ryssland vill å sin sida försvaga den svenska demokratin för att så splittring i EU, som man anser vara ett hot mot rysk ekonomi och ryska intressen generellt.

SÄPO varnar också för det ökande hotet från högerextrema miljöer. Därifrån har våldsbejakande krafter fått större genomslag, och engagemanget för högerextremismen ökar. Även dessa miljöer utnyttjar oron och osäkerheten i coronans spår.

Nyttiga idioter

Sveriges medvetenhet kring rysk och kinesisk desinformation samt informationskriget respektive land bedriver har ökat de senaste åren. SÄPO:s årsrapport pekar dock ut en tydlig aspekt gällande högerextremismen, Kina och Ryssland som vi fortfarande pratar för lite om: nämligen hur dessa krafter samverkar.

Högerextrema, Kina och Ryssland har alla sina egna agendor, men samtliga
riktar in sig på samma svenska demokratiska fri- och rättigheter.

Man vill så misstro mellan människor inom landet. Man vill att befolkningen ska lita mindre på media och myndigheter.

Det resulterar ofta i att högerextrema aktörer gör sig till Kinas och Rysslands nyttiga idioter. Ofta är det dessa som blir den kinesiska och ryska propagandans enklaste kanal in i svenska nätmiljöer – och därifrån vidare till en bredare allmänhet.

Man kan lätt konstatera att nazisternas och rasisternas prat om kärleken till ”nationen” bara är skitsnack.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.