Mejla

Anders Lindberg

I en rättvis värld satt Putin i Haag

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Aleksej Navalnyj kämpar för sitt liv
Aleksej Navalnyj kämpar för sitt liv

LEDARE

Bort gå de, stumma skrida Putins kritiker en efter en till skuggornas värld.

För 14 år sedan tog den avhoppade KGB-agenten Aleksandr Litvinenko en kopp te på en sushi-restaurang vid Piccadilly circus London. Den visade sig vara spetsad med det radioaktiva ämnet polonium-210. På sin dödsbädd anklagade han Vladimir Putin för att ligga bakom.

"Polonium-te" blev ett begrepp.

Kämpar för sitt liv

Nu ser ytterligare en av Putins motståndare, oppositionsledaren Aleksej Navalnyj, ut att ha blivit förgiftad via en kopp te. Vad exakt det var i koppen vet ingen, men han kämpar just nu för sitt liv på ett tyskt sjukhus.

Vid sin död hade Aleksandr Litvinenko just anklagat Vladimir Putin för att ha beordrat mordet på journalisten Anna Politkovskaja i oktober samma år. Hon dödades i hissen i huset där hon bodde.

Även hon blev utsatt för ett förgiftningsförsök ett par år tidigare. Precis som Navalny drack hon te strax innan en flygresa. Även Politivskajas advokat Karina Moskalenko blev förgiftad, men överlevde.

Sköts vid Kreml

Den förra oppositionsledaren i Ryssland, liberalen Boris Nemtsov, sköts bakifrån på öppen gata inte långt från Kremls murar i februari 2015. Och den avhoppade KGB-agenten Sergej Skripal och hans dotter Julia överlevde med nöd och näppe ett mordförsök med det militära nervgiftet novitjok i brittiska Salisbury 2018.

Och nu Aleksej Navalnyj. Förhoppningsvis överlever han, men det är för tidigt att säga.

Hög dödlighet

Ryska underrättelsetjänsten verkar inte ha så stor fantasi, dessutom bryr de sig inte om att en hel värld förstår vilka som ligger bakom den höga dödligheten bland ryska oppositionella.

I en rättvis värld skulle hela den ryska statsledningen ha suttit inför Internationella brottmålsdomstolen i Haag vid det här laget.

Av: 

Anders Lindberg

Publisert:

LÄS VIDARE

Från Moskvas horisont är Belarus livsviktigt

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Aleksej Navalnyj

Anna Politkovskaja

Boris Nemtsov

Sergej Skripal

Vladimir Putin

KGB

Aleksandr Litvinenko