Mejla

Jonna Sima

KD har faktiskt rätt om organdonationer

Vi måste våga tala om döden

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Ebba Busch Thors kristdemokrater vill ha ett nytt donationsregister där alla är med, och där den som inte vill donera får säga nej.
Ebba Busch Thors kristdemokrater vill ha ett nytt donationsregister där alla är med, och där den som inte vill donera får säga nej.

Socialstyrelsens sajt kraschade när komikern Jesper Rönndahl uppmanade tittarna att registrera sig i donationsregistret i satirprogrammet "Svenska Nyheter" tidigare i år. Under en helg fick registret över 18000 nya anmälningar jämfört med 300-1000 en vanlig vecka.
Programmet varvade allvar med humor och lyckades uppenbarligen nå fram till människor på ett sätt som sällan myndigheter gör.

Obligatoriskt register

Jesper Rönndahl föreslog också i programmet att Sverige borde införa ett obligatoriskt donationsregister. Tanken är inte unik utan finns redan som lag i flera länder, 2018 infördes den på Island och har direkt gjort stor skillnad för antalet organdonationer.
På senare tid har det rört på sig en hel del på det här området även i Sverige. Inte minst hos Kristdemokraterna. För knappt tio år sedan sa Göran Hägglund att människan "inte ska vara ett reservlager". Sen var det slut på diskussionen inom partiet. Nu har Ebba Busch Thors partiledning gjort en kovändning och föreslår ett nytt donationsregister där alla medborgare över 18 år automatiskt samtycker till organdonation efter sin död. Den som inte vill donera måste anmäla detta.
Centerpartiet, Liberalerna och Vänsterpartiet är inne på samma linje.

En person i veckan dör i onödan

Opinionen emot en ny donationslag skulle sannolikt inte vara öronbedövande. En majoritet av svenskarna – 85 procent – ställer sig positiva till organdonation, trots det är vi bland de sämsta i Europa när det kommer till att hitta och ta tillvara på möjliga donatorer. En rimlig slutsats av det är att människor gärna vill hjälpa, de är bara oinformerade om hur man gör.
I dag står nästan 900 personer i kö för att få ett eller flera nya organ i Sverige. Det är en plågsam och ångestfylld väntan för de berörda och deras anhöriga. För alldeles för många av dem hinner det bli för sent. Varje vecka dör en person helt i onödan på grund av att bristen på organ är så stor i Sverige. Det visar att dagens donationsregister inte fungerar tillräckligt bra och att någon förändring måste ske.

Din död kan ge någon annan liv.

Regeringen tog i somras emot en statlig utredning med förslag på hur man kan underlätta donationsprocessen. Bland annat föreslås att anhörigas vetorätt tas bort och att nya metoder för organdonation tillämpas som skulle kunna ge Sverige flera hundra nya organ för donation.

Oavsett var de politiska partierna landar i för lösning måste vi alla bli bättre på att prata om vart vi vill att våra kroppar ska ta vägen efter vi har avlidit. Din död kan ge någon annan liv. KD:s omvändning i frågan om organdonation borde fler ta efter.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.