Ingvar Persson

Anders Borg ville inte sätta åt skattesmitare

Försökte stoppa arbetet mot skatteparadis

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Vid åtminstone två tillfällen, år 2008 och år 2010, försökte den dåvarande svenska finansministern Anders Borg stoppa det framgångsrika nordiska samarbetet för att hindra skatteflykt. Bara en enad front från det övriga Norden hindrade honom. Det berättar Svenska Dagbladet i dag.

Den här veckan har Borg varit i Almedalen. Mest för att göra reklam för sin kommande bok och berätta om sin oro för framtiden, men säkert också för att återuppleva gamla minnen.

Under sin tid som finansminister ansträngde sig Anders Borg för att framstå som en ny sorts moderat. Han varnade till och med Svenskt Näringsliv för att bli "ett särintresse för de väldigt rika". Genom historien är ju det annars en beskrivning som passat bra på Borgs eget parti.

Borg försökte stoppa arbetet

Nu visar det sig alltså att Borg aktivt försökte stoppa arbetet mot ett av de värsta uttrycken för "de väldigt rikas" ovilja att ta ansvar för samhället. 2007, året innan Borgs första försök att freda skattesmitarna, räknade Skatteverket med att 133 miljarder gömdes undan från beskattning. Pengar som borde ha bidragit till välfärden.

Den som berättar om Borgs ansträngningar är inte vem som helst utan Torsten Fernby. Fenby arbetade under tio år med skatteflyktsfrågor åt OECD och ledde sedan under åtta år det nordiska samarbetet i frågorna. Svenska Dagbladet kallar honom för "världens största expert på skatteparadis" och det var alltså hans arbete Borg försökte stoppa.

Regeringen gjorde så lite som möjligt

Bilden av det svenska finansdepartementets ovilja bekräftas i en rapport som Riksrevisionen publicerade 2010. Till skillnad från i de övriga nordiska länderna gjorde den svenska regeringen så lite som möjligt i kampen mot fuskarna.

Inte helt överraskande har Anders Borg i dag en annan bild av hur det gick till. Till Svenska Dagbladet skriver han att – via sms – att ingen regering "lyckats bättre" i kampen mot skattesmitarna.

Borg anser nämligen att han "radikalt" minskade drivkrafterna för skatteplanering genom att ta bort förmögenhetsskatten, minska företagsskatten och så vidare. Dessutom utlyste regeringen Reinfeldt, genom att ändra reglerna för självrättning, ett slags amnesti för skattesmitare.

Det ger lite perspektiv. Samme Anders Borg som aldrig tvekade när det handlade om tuffare tag mot arbetslösa eller indragen ersättning till sjuka anser alltså fortfarande att skattesmitning ska bekämpas med skattesänkningar, och att den som gömt sina pengar på utländska konton måste få generösa möjligheter att komma undan ansvar.

När det kommer till kritan har nog Moderaterna alltid varit ett särintresse för de väldigt rika.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.