Ingvar Persson

Greta Thunbergs rörelse har fått världen att vakna

Fridays for future har ändrat synen på klimatet

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Den globala strejk- och aktionsvecka som klimatrörelsen avslutar i dag har format sig till en mäktig manifestation. Greta Thunberg, rörelsens främsta företrädare, har satt världens ledare på plats och runt om i världen har miljoner - framför allt unga - demonstrerat för jordens framtid.

Också i dag genomförs manifestationer över hela världen, och över hela Sverige. Från Christchurch på Nya Zeeland till Anchorage i Alaska och från Kiruna i Lappland till Trelleborg i Skåne.

Rapporterna strömmar in

Samtidigt fortsätter rapporterna om jordens utsatta läge att strömma in. FN:s klimatpanel slog i onsdags fast att läget till och med är värre än tidigare larm pekat mot.

Det finns grund för desperation. Samtidigt måste den rörelse Greta Thunberg skapat kunna räkna hem de segrar man faktiskt firat. På bara ett drygt år har de unga helt förändrat sättet som den hotande klimatkatastrofen beskrivs.

Att nättroll och Donald Trump känner sig påhoppade är ett tecken på att de förlorat debatten. Också på den punkten har Greta Thunberg rätt.
Många av de företag som står för stora utsläpp ställer i dag krav på tydliga villkor som driver på omställningen till en hållbarare produktion.

Industrin vill ha tydlighet

Stålindustrin är ett exempel som uppmärksammats i veckan, men också klädbranschen arbetar med återvinning och i fordonsindustrin valde lastbilstillverkaren Scania i förra veckan att under en dag stoppa produktionen för att i stället hålla en utbildningsdag i klimat och hållbarhet.

Till och med flygbolag, som SAS, accepterar i dag att det kan behövas en global flygskatt. I alla fall om den kan göras konkurrensneutral.

Till stor del är detta resultatet de demonstrerande ungdomarnas aktioner. Inte för att de berättat något vi inte visste, utan därför att de påmint om vem som kommer att få betala priset om inget görs.

Kampen för klimatet behöver ännu fler som demonstrerar. Men framför allt behöver den åtgärder som stoppar utsläppen, och det snabbt.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.