”Nu planerar vi för det värsta”

Höjd Beredskap möter Ida Textell, chef för krisledningen i Upplands-Bro

Av: Ledarredaktionen

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Ida Texell
Ida Texell

Ida Texell, kommundirektör och chef för krisledningsorganisationen i Upplands-Bro kommun, beskriver en hårt pressad kommunal vardag mitt i Coronakrisen.

– Vi hoppas på det bästa men planerar för det värsta, säger hon i vad som blivit till ett mantra i Sveriges hårdast drabbade region.

– Nu brukar jag inte hoppas så mycket i mitt ledarskap, tillägger hon.

Och det var inte särskilt mycket av fromma förhoppningar när vår podcast Höjd Beredskap möter henne i cyberrymden för ett samtal om läget.

Om första försvarslinjen i krisen går genom akutsjukhusens intensivvårdsavdelningar så går den andra genom Ida Texells skrivbord. Hittills har mycket av debatten handlat om Anders Tegnell och de nationella myndigheterna. Men det är på golvet i kommuner och regioner den operativa verksamheten sker.

Över en miljon människor arbetar i kommunerna, många i verksamheter som äldreomsorg och hemtjänst. Kommunerna är också nästa länk i kedjan om sjukvården inte längre har resurser, något som enligt vissa uppgifter kan inträffa mot slutet av april.

– Det vi planerar för nu handlar om maj. Vi drog igång worst case-planeringen redan för två veckor sedan, säger hon.

Ida Texell är i grunden brandingenjör och har lång erfarenhet av krishantering. Under sex år var hon räddningschef vid Attunda brandkår som täcker norra delen av Stockholm. Upplands-Bro var tidigt ute och ställde om sin verksamhet efter den nya situationen.

– Vi måste tänka på vad krisledning faktiskt innebär. Krisledning handlar ju om att vi är i en situation som inte liknar vardagen eller någonting annat, säger hon.

Så hur resonerar hon nu, mitt i stormen? Hur ser den kommunala vardagen ut inför en situation då sjukvården kanske inte längre räcker till? Är vår beredskap god, och vad kan vi lära oss för framtiden?

Om detta, och en hel del annat, direkt från marknivån i Sveriges kamp mot smittan i dagens avsnitt av Höjd Beredskap. Av och med Johan Wiktorin, Amanda Wollstad och Anders Lindberg.

Publicerad: