Be inte om ursäkt, res en staty över Reinfeldt

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Moderaterna just nu är som munken Silas i ”Da Vinci-koden”, han som piskar sig själv blodig som botgöring för sina synder. Den besynnerliga skillnaden är att M tvärtom borde vara stolta och tammefan resa en staty över den liberale humanisten Fredrik Reinfeldt i Täby centrum.

Först ut var Anna Kinberg Batra som deklarerade att hon inte bara ändrat uppfattning utan även ångrar sin och Reinfeldts migrationspolitik. ”Den var inte hållbar” och ”Det är uppenbart att alliansregeringen misslyckades med integrationen”, skrev nya partiledaren på Aftonbladet Debatt.

Hon skrev förvisso inte ordet förlåt men beklagade även tydligt att kritiska röster mot M:s politik blivit ”motarbetade” och ”utfrysta”.

”Jag förstår att de känner ilska eller besvikelse”, skrev Kinberg Batra som även beklagade flyktingarnas situation: ”Det är tydligt att Sverige inte klarar uppgiften att ge nyanlända en riktig möjlighet att själva etablera sig i det svenska samhället”.

Som om någon hellre skulle bo i ett turkiskt flyktingläger.

I måndags var det Reinfeldts statssekreterare Mikael Sandströms tur att flagellera, i SVT:s ”Aktuellt”. Det är ”vår skuld och vårt ansvar att migrationspolitiken havererat”, skrev han i tidskriften i tidskriften Kvartal.

Även Sandström ”skäms” för ”riksmobbning” av invandringskritiker han uppfattar som mer legitima än ”rasister, populister och mörkermän”.

– Migrationspolitiken har drivits av välvilja, sa Sandström i Aktuellt, som om välvilja vore dåligt och slog fast att ”vi måste anpassa oss så att vi blir mer lika andra europeiska länder”.
Som om vi inte redan gjort det. Sverige ligger genom regeringens försorg på EU-rättens miniminivå sedan ett år tillbaka, samtidigt som 7-åriga Bana Alabed (adressen @AlabedBana om hon lever ännu) och hennes mamma twittrar avsked från östra Aleppo.

Fredrik Reinfeldt själv varken ångrar sig eller ber om ursäkt:

– Sett över tid så har min erfarenhet varit att människor som får lite mat, får lite värme och blir väl mottagna startar om sitt liv, gör nya ansträngningar, lär sig nya språk och betalar tillbaka till det nya samhälle som har tagit emot dem, sa förre partiledaren till ”Skavlan” i SVT så sent som förra fredagen.

Att Kinberg Batra och Sandström skäms för att ha mobbat oliktänkande borgerliga polare är begripligt, möjligen skulle ursäkten passa bättre vid en gåsmiddag än i Aktuellt.

Men att inte bara meddela ny politik utan även piska sig själva och Reinfeldt är svårbegripligt, åtminstone för mig utan insikter i M:s interna maktspel. Möjligen handlar det om någon sorts avancerad strategisk positionering mot Sverigedemokraterna som ju alltid sagt att invandring är för hög.

Självspäkelsen blir bara begriplig med diagnosen minnesförlust. Ingenstans under förlåt oss-turnén har Kinberg Batra eller Sandström nämnt vad Reinfeldts fantastiska öppna hjärta-politik faktiskt åstadkom:

Innan murarna restes fick 163 000 människor förra året möjlighet till en ny tillvaro i ett av världens rikaste länder. Varav många annars skulle ha förtvinat i flyktingläger eller dött.

avFredrik Virtanen

ARTIKELN HANDLAR OM