ÅSIKT

Cirkus Trump är inte alls rolig

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: REUTERS X90035
Donald Trump med fd rådgivaren Michael Flynn.
LEDARE

Om det handlat om ett filmmanus hade det varit alldeles hysteriskt roligt. Donald Trumps högsta rådgivare i nationella säkerhetsfrågor, Michael Flynn, tvingas sluta eftersom han har klassats som en säkerhetsrisk.
Som om inte det vore nog, det handlar om Ryssland och Putins regim. Händelsevis samma Ryssland som har varit mycket aktivt för att få Trump vald. Och som just därför har utsatts för amerikanska sanktioner.

I samtal som amerikanska spioner tydligen spelat in har Flynn diskuterat sanktionerna med den ryska ambassadören. Det borde han inte ha gjort, eftersom det finns amerikanska lagar mot den sortens samtal.
Flynn borde inte heller ha förnekat att han sagt det han sagt, i synnerhet som det finns på band. Att chefen, Donald Trump, kommer undan med alternativa fakta betyder inte att en rådgivare i säkerhetsfrågor kan leverera lögner på raka frågor.

Säkerhetsrisk

På mindre än en månad har alltså en av Vita Husets viktigaste utnämningar visat sig så fel att till och med amerikanska spioner slutat rapportera till presidenten. En säkerhetsrådgivare som är en säkerhetsrisk. Det blir svårt att toppa, till och med i det skurkgäng Trump nominerat för att sköta USA.
Fast vi får nog räkna med att man försöker. Det här lär inte bli den sista skandalen i spåren av Trumps utnämningscirkus.

Och det skulle som sagt ha kunnat vara fantastiskt underhållande, om det inte hade varit så skrämmande.
Det är inte bara så att Trump nu har kontrollen över de amerikanska kärnvapenkoderna. Signalerna från Vita Huset påverkar också hur Putin ser på sitt handlingsutrymme i Baltikum och Ukraina. Det påverkar regimens strategi i Syrien, och det avgör hur långt Netanyahu - som i dag besöker Trump - kommer att gå i bosättningspolitiken.
När man tänker så fastnar fnisset över Trumps haveri faktiskt i halsen.

ARTIKELN HANDLAR OM

USA

Cirkus