Ensamkommande barn är vårt ansvar

Publicerad 2017-02-16

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Barn och ungdomar som befinner sig under samhällets omvårdnad är vårt ansvar. Varje människa som tar livet av sig är ett misslyckande för samhället.

I går kallade Barnombudsmannen, BO, till krismöte. Flera myndigheter samlades för att prata om den psykiska ohälsan och självmorden bland ensamkommande barn.

Det var Nätverket "Vi står inte ut", personer som arbetar med målgruppen, som slog larm. De upptäckte att barnen och ungdomarna uppmanade varandra att ta livet av sig.

Ensamkommandes förbund gör en tydlig koppling till fjolårets nya tillfälliga asyllag för ensamkommande barn och ungdomar.

Många asylsökande barn mår psykiskt dåligt, något som också elevhälsan runt om i landet bekräftar i Barnombudsmannens senaste rapport.

Just nu famlar myndigheter efter lösningar. Utmaningarna är många. Vården är ansträngd och barnpsykiatrin likaså.

HVB-hemmen, där ungdomarna bor, har expanderat snabbt på kort tid och på många håll saknas det personal med rätt kompetens.

På kort sikt är det viktigt att berörda myndigheter agerar snabbt. Men på lång sikt kommer vi inte ifrån frågan om asylpolitiken.

Är kritiska

Nätverket "Vi står inte ut" är kritiska till att Barnombudsmannen och andra myndigheter inte är tydligare.

– Det är asylprocessen som traumatiserar barnen just nu. Vi skickar tillbaka trasigare ungdomar än när de kom. Det är allt från åldersuppskrivning, att man måste bevisa hur gammal man är, till att asylprocessen tar flera år, säger Kinna Skoglund, från nätverket.

Hon är själv verksam på ett hem för ensamkommande där man arbetar med att motverka självmord.

Läget i Afghanistan anses vara så pass farligt och instabilt att Utrikesdepartementet avråder svenskar från att resa dit. Det är inte svårt att förstå desperationen och oron hos dem som riskerar att skickas dit.

Barn och ungdomar som befinner sig under samhällets omvårdnad är vårt ansvar. Varje människa som tar livet av sig är ett misslyckande för samhället.

Följ ämnen i artikeln