Mejla

Jonna Sima

Nazism är farligare än Jimmie Åkessons snor

Uppförsbacke för Kristersson och Busch

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Snart är SD så rumsrent att de kan bli regeringsbärande, medan vi pratar om Jimmie Åkessons snuva.
Snart är SD så rumsrent att de kan bli regeringsbärande, medan vi pratar om Jimmie Åkessons snuva.

LEDARE

Det har varit en tung vecka för Ulf Kristersson. Den senaste tiden har han och Ebba Busch känt vind i seglen för en konservativ regering 2022. Det alla förstår, även om M-ledaren förnekar det, är att en sådan regering är beroende av Sverigedemokraterna. Jimmie Åkesson tänker inte sälja sig billigt, i DN i helgen sa han att han gärna vill ha justitieministerposten.
Men så gjorde Expressens skjutjärnsreporter David Baas ännu en granskning av SD. Det ledde till att SD:s toppnamn i Haninge, Dennis Askling, tvingades lämna sina politiska uppdrag med omedelbar verkan i tisdags. Expressen avslöjade hur SD-politikern i en chatt med en partikamrat skrivit svenska versionen av "Sieg heil", uttryckt sig grovt nedsättande om svarta och spridit rasideologiska resonemang.
Askling avgår bara en månad efter att en annan lokal SD-politiker i Haninge lämnat efter att ha skrivit rasistiska åsikter på Facebook.

300 har uteslutits ur SD

Sammanlagt har 300 av partiets företrädare uteslutits ur partiet sedan 2010 på liknande grunder. När Jimmie Åkesson intervjuades om Dennis Askling i Aktuellt påstår han att det handlar om enskilda rötägg. Men Askling är inte vem som helst, han har åtminstone fram till Expressens artikel varit anställd på SD:s riksdagskansli och betraktats som ett av partiets framtidsnamn.
Enligt Expressen skriver han i en chatt från 2017 till en partikamrat att han blivit mer radikal under de år han varit med i SD, men konstaterar att ”Det radikala får ske bakom stängda dörrar”.
Med tanke på den ansenliga mängd SD:are som har uteslutits är Askling inte ensam om att resonera så. Man säger en sak utåt och tycker något helt annat inåt.
I rapporteringen efter Expressens avslöjande har rubrikerna fokuserat på att Jimmie Åkesson svettades ymnigt under Aktuellt-intervjun. Kopplingar gjordes till när han i förra veckan stod och snörvlade och hostade i riksdagens talarstol. Under våren kallade SD-ledaren regeringens pandemistrategi för en massaker och krävde munskydd på offentliga platser. Men själv tyckte han att det var ok att gå till riksdagen med påtagliga förkylningssymptom.
Man säger en sak utåt och tycker något helt annat inåt.

Minsta problemet för Kristersson och Busch

Förhoppningsvis är Åkessons snuva Kristerssons och Buschs minsta problem när de överväger ett regeringssamarbete med SD. Ett av Sveriges största partier radar upp hundratals ”enskilda fall” av representanter som uttalar sig rasistiskt eller flirtar med nazism. Det har blivit så vardagligt att partiledaren tillåts relativisera det, så normalt att journalisterna gör rubriker på annat.
Snart är SD så rumsrent att de kan bli regeringsbärande, medan vi pratar om hans snuva. Prosit.

Chatta med Jonna Sima om artikeln i dag, klockan 9.00. Det går bra att skriva frågor redan nu.

Av: 

Jonna Sima

Publisert:

LÄS VIDARE

Vaccinet mot Trump heter inte Annie Lööf

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Sverigedemokraterna

Jimmie Åkesson

Nazism

Haninge

Ulf Kristersson

Ebba Busch

Expressen