Ingvar Persson

Högerextremism har grepp om den största demokratin

I nationalismens Indien sitter minoriteter trångt

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Häromveckan kom rapporter om en dom i en indisk domstol. 49 personer, bland dem flera ledare från det hindunationalistiska partiet BJP, hade åtalats för rivningen av 1500-tals moskén i staden Ayodhya 1992.

17 av de åtalade har hunnit dö under processen. De övriga 32 frikändes. Hundratals vittnesmål, videoklipp och annan bevisning räckte inte. I Indien talas det om hur domen är ännu ett exempel på hur trycket på den muslimska minoriteten ökat och att landets rättsväsende politiserats.

Har du missat rättegången mot de ansvariga för rivningen av Babrimosken i Ayodhya? Jag förstår det.

I USA går valkampanjen in på sin slutspurt. Ett val mellan Trump och demokrati som den kanadensiskamerikanska författarinnan Naomi Klein uttryckte det häromdagen. I I Europa kräver Ungerns premiärminister Vitor Orbán att EU-kommissionärer som haft fräckheten att kritisera honom för totalitära tendenser ska bytas ut.

Att missa ironin i det är en prestation.

I Belarus biter sig diktatorn Lukasjenko fast med allt mer stalinistiska metoder och i Hongkong dras nätet åt av kommunistpartiet på fastlandet.
Det är klart att en rättegång i Indien faller mellan stolarna. Särskilt som den handlar om något som hände för 28 år sedan och som dessutom rör en gammal helgedom.

En mobb bröt sig fram till den historiska byggnaden och slet bokstavligen ner den

Jag tror det är ett misstag. Själva storleken gör att vi borde bry oss mer om Indien. Jag reste en del i landet i början av 1990-talet. Konflikten i Kashmir skapade spänningar. Moskén i Ayodhya fanns redan på dagordningen. Hindunationalistiska grupper menade att moskén byggt på platsen för ett viktigt Ramatempel. Han betraktas som en inkarnation av guden Vshnu.

Nationalisterna tyckte att moskén skulle rivas.

1992 hände det alltså. En mobb bröt sig fram till den historiska byggnaden och slet bokstavligen ner den. I pogromerna som följde efteråt dödades omkring 2 000 människor.

Sedan dess har konflikten om platsen i Ayodhya fortsatt att orsaka våld. 2002 utlöste en brand i ett tåg med pilgrimer nya pogromer i delstaten Gujarat. Delstatens regeringschef hette Narendra Modi. Han anses ha låtit polisen se mellan fingrarna när hinduiska nationalister mördade civila muslimer.

Idag är han premiärminister i Indien och en varm vän till Donald Trump.
Hindunationalismen nämns sällan när vi pratar om vågen av nationalism, intolerans och högerextremism som tycks gå över världen. Kanske betraktas Indien som för annorlunda. Eller bara för stort.

Det är nog som sagt ett misstag. Indien har kallats världens största demokrati. Ett land med fria val, en fri press och ett oberoende rättsväsende. Om nationalism och chauvinism tillåts skriva om reglerna påverkar det klimatet i politiken över hela världen.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.