Mejla

Jonna Sima

Jimmie Åkesson är stolt över SD:s rötter

Kristersson låtsas som det regnar

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Jimmie Åkesson twittrade i veckan att Sverigedemokraterna varken kommer att lämna eller överge sina rötter.
Jimmie Åkesson twittrade i veckan att Sverigedemokraterna varken kommer att lämna eller överge sina rötter.

Jimmie Åkesson är enligt egen utsago inte mycket för sociala medier, men ibland får han feeling. Då brukar vi få se en mindre filtrerad version av SD-ledaren som förmodligen också ger en sannare bild av honom än när han står i kostym i Agenda-studion. I veckan twittrade han: "Till skillnad från Magdalena Andersson och hennes socialdemokrater kommer vi varken att lämna eller överge våra rötter."


Borta verkar talet om nollrasism inom partiet eller att SD har som ambition att göra en vitbok för att göra upp med sitt förflutna. Istället var det klartext, partiets rötter ska aldrig lämnas eller överges.

Uppstod ur extremhögern

Den som vill tal del av en mer ingående beskrivning av Sverigedemokraternas ursprung och framväxt kan med behållning läsa den genomgång som tidningen Expos chefredaktör Daniel Pohl skrivit i veckan.
I korthet beskriver han hur Sverigedemokraterna uppstod ur resterna av de fascistiska och nazistiska grupper som under andra världskriget stått på Hitler och Mussolinis sida. Och att närheten till den öppet antidemokratiska extremhögern har följt partiet sedan dess.

Jimmie Åkesson gick med i SD 1995 och i partiets första val till riksdagen 1998 hade hälften av partiets kandidater kopplingar till nazistiska grupper. Många av dem kom ifrån Bevara Sverige Svenskt, BSS, som var en öppet rasistisk kampanjorganisation för etnisk homogenitet. Några av deras politiska krav bestod av att inga utlänningar skulle få vistas i Sverige längre än tre år, adoptioner av utländska barn skulle förbjudas och abortpolitiken skulle bli mer restriktiv.
Dessa idéer har levt kvar inom partiet. Förbudet mot adoption kvarstod till 2002 och motståndet mot kvinnor rätt till abort till vecka 18 hävdes först för två år sedan. Synen på utlänningar har reviderats, nu är budskapet istället att Sverige ska ha nettominus i asylinvandringen. Det vill säga att fler ska lämna Sverige än som kommer hit.

Daniel Pohl skriver att Sverigedemokraterna är det parti de är på grund av det parti de har varit.

Åkesson hymlar inte

Så spelar det någon roll om Sverigedemokraterna tar avstånd från sina rötter eller inte? Tydligen inte för Ulf Kristersson som har skakat hand med förintelseöverlevaren Hedi Fried på att inte öppna dörren för högerpopulismen. Fried har sett den instrumentella rasismen i vitögat, och hon har varnat för SD. Men det verkar inte heller ha påverkat Ebba Busch eller Nyamko Sabuni. Eller de 17 procent av väljarna som lade sin röst på SD i förra valet.
Kanske har många intalat sig att Sverigedemokraterna har förändrats, att de liksom bara är ett parti som vill göra Sverige mer likt som det var förr. Det gamla Saltkråkan-landet med trevliga sociala mönster, som skådespelaren Ulf Brunnberg har uttryckt det.

Jimmie Åkesson själv hymlar inte med vad hans parti står för. De har varken lämnat eller övergett sina rötter. Historiens dom över att Kristersson, Busch och Sabuni väljer att bortse från detta lär bli hård.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.