Mejla

Joanna Abrahamsson

Ingen tjänar på en splittrad lärarkår

Bra att de två lärarförbunden slås ihop

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Klassrum med elever.
Klassrum med elever.

Efter över 20 års samtal är det nu äntligen klart för lärarna att tillsammans stärka sina fackliga muskler. Lärarförbundet, Lärarnas riksförbund (LR) och Sveriges skolledarförbund har enats om att bli ett stort fackförbund 2023.

Bristande ömsesidigt intresse

Det har varit en lång resa där Lärarförbundet har visat mycket större intresse för LR än tvärtom. De har agerat som att man redan har flyttat ihop och ringarna är bytta. LR har å sin sida betett sig som de inte ens bestämt sig för om det blir en andra dejt. Förbundens olika budskap och verklighetsbild senaste året är därför en väldigt intressant inblick i kommunikation. Samordningen förbunden emellan har en del förbättringspotential.

Skakig första tid

Fackförbund har gått ihop förr. HTF och SIF blev Unionen 2008 och Jusek och Civilekonomerna heter numera Akavia. Varje förbund bär med sig sin egen kultur och historia. Den första tiden blir därför alltid knepig och sårbar.

Unionen var noga med att inte stressa. Deras nya förbund fick forma sig efterhand. I början hade de dubbla funktioner på förtroendeposterna. Drapor av slaget ”Såhär brukar vi alltid göra” förbjöds. Trots det är det lätt att identiteterna hänger kvar. Börja om från början är därför bästa tipset. Det gör att man växlar upp och blir ännu bättre. Då kan förbunden till slut känna sig som ett och verkligen dra nytta av sin nya storlek och tyngd.

Unionen sprang sedan om Kommunal och är nu Sveriges största fackförbund. Det här kan lärarna inspireras av så att sammanslagningen blir så smidig som möjligt.

Prussiluskan hjärta farbror Barbro

LR står för gammeldags värderingar, ett hårdnackat förbund med fokus på betyg och ordning och reda. Lärarförbundet är mer kreativa och glada i sin framtoning. När prussiluskan nu gifter sig med farbror Barbro sätter olikheterna prov på samarbetsförmågan och kräver en rejäl dos god vilja.

I en tid där LAS luckras upp och demokratiska värden hotas är den fackliga rörelsen mer relevant än på länge. Skolan som arbetsplats saknar ofta rätt resurser och lärarna jobbar häcken av sig.

Större och starkare fackförbund

Sveriges lärare vinner därför på att kroka arm och kraftsamla för ett större och starkare förbund. Det har inte varit en bra ordning att lärare i klassrummen bredvid varandra haft olika medlemskap. Många kan vittna om dålig stämning och splittrad löneutveckling. En sammanslagning rensar upp spänningarna.

När två (eller egentligen tre) blir en ruckas den interna maktbalansen och fackliga spelplanen. Lärarnas och skolledarnas nya stora fackförbund blir en del av SACO-familjen. För nyanslutna krävs akademisk utbildning. Lärarförbundet behöver därför fundera på hur de ska hantera sina outbildade medlemmar som kommer med på köpet.

SACO stärker på så sätt sin bas, medan TCO förlorar ett piggt förbund.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.