ÅSIKT

Sverige ska inte utvisa kompetens

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Peter Wixtröm / AFTONBLADET / 85325
LEDARE

Svenska IT- och teknikföretag förlorar varje år kompetenta medarbetare från länder utanför EU på grund av ganska små missar från arbetsgivarens sida. Det kan handla om försäkringar som inte betalats eller att den anställde tagit ut för lite semester.

När arbetstillståndet ska förlängas slår Migrationsverket ner på felen och avslår ansökan. Svenska Dagbladet talar om kompetensutvisningar. Det skadar företagen, drabbar individer och försämrar förutsättningarna för tillväxt i Sverige.

Låter idiotiskt

Det låter idiotiskt, och det är naturligtvis idiotiskt. Andra länder, som Tyskland, lyckas uppenbarligen hantera pappersarbetet kring eftertraktade arbetskraftsinvandrare smidigare och effektivare än Sverige.

Till del är det faktiskt ett resultat av Sveriges generösa regler för arbetskraftsinvandrare. Till skillnad från i de flesta andra länder gör de svenska reglerna ingen skillnad mellan bristyrken och yrken där det finns arbetssökande i landet. Anser en arbetsgivare att hon eller han behöver rekrytera arbetskraft i andra delar av världen gäller den uppfattningen.

Öppnar för dumpning

Då spelar det ingen roll om det handlar om IT-tekniker, specialiserade kockar eller diskare. Det öppnar för lönedumpning, utnyttjande och ovärdiga arbetsvillkor. Bärplockningsbranschen utgjorde länge ett avskräckande exempel. Nu har fackliga avtal och myndigheternas skärpta tillämpning av reglerna skapat viss ordning.

Generösa regler för okvalificerad arbetskraftsinvandring kräver strikta regler om resultatet inte ska bli att människor exploateras. Och i en rättsstat ska regler som bekant gälla lika för alla.

Sverige behöver komma till rätta med utvisningarna av kompetenta nyckelpersoner, men inte till priset av att andra arbetskraftsinvandrare tvingas arbeta för usla löner eller under förskräckliga villkor.

Läs också

ARTIKELN HANDLAR OM

Migration

Sverige