Mejla

Karin Pettersson

Alliansen tar i så de spricker

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: AFTONBLADET

LEDARE

Löfven kan sparka Anna Johansson – men inte Ygeman och Hultqvist.

Låt mig börja med detta: IT-skandalen på Transportstyrelsen är mycket allvarlig. Det är också så att regeringskansliets hantering av skandalen är oförsvarligt dålig. Det går exempelvis inte att förklara att det tog ett halvår mellan det att generaldirektör Maria Ågren sparkades, och den styrelseordförande som också hade varit informerad om säkerhetsbristerna. Det är rimligt av och rätt av oppositionen att utkräva ansvar för det som skett och kräva granskning i Konstitutionsutskottet.

Idag spårade dessvärre processen ur.

På en presskonferens kom Alliansen med sitt besked om hur man avser agera. Oppositionsledaren Anna Kinberg Batra kräver att talmannen kallar in riksdagen, och vill därefter resa misstroendvotum inte bara mot Anna Johansson, utan även mot inrikesminister Anders Ygeman och försvarsminister Peter Hultqvist.

Ingen liten sak

Misstroendevotum är ingen liten sak. Det är det parlamentariska systemets kärnvapen, något som bara bör tas till i absoluta nödfall.

Där någonstans går också denna soppa från att bli en process med rimliga frågor och krav på ansvarsutkrävande till ett läge där det konstitutionella ramverket används av Alliansen för ett högt, valtaktiskt spel.

En fråga om bristande säkerhet i en statlig myndighet som tydligt ligger under Infrastrukturministern tas nu av Alliansen till intäkt för att med Jimmie Åkesson hjälp ställa till med regeringskris som med rätt stor sannolikhet leder antingen till extraval eller att regeringen faller.

Kinberg Batra, Lööf, Björklund och Busch Thor kan dessutom enbart agera på detta sätt eftersom de vet att Sverigedemokraterna alltid är redo att bidra till politiskt kaos – det är partiets själva affärsidé.

Orimliga proportioner

Proportionerna i detta är helt orimliga. Extra absurt blir det när man tänker på att Allianspartierna själva i är medansvariga till säkerhetsskandalen. Annie Lööf själv var chef för Näringsdepartementet när processen kring Transportstyrelsen inleddes.

Nu måste oppositionen svara på hur deras eget regeringsalternativ ser ut. Att fälla en regering med hjälp av SD går att göra varje dag i veckan. Men tänker sig Lööf och Björklund regera med aktivt stöd av Jimmie Åkesson? Vad är planen framåt? 

På lite längre sikt är risken för Alliansen att de sår vind nu bara för att tvingas skörda storm i framtiden. Att av partitaktiska skäl fälla ministrar som saknar ansvar för en uppkommen situation är ett vapen som även kan användas mot Alliansen i framtiden. Med sitt agerande skapar de en ny praxis i riksdagen, som de själva tvingas att leva med om de får regeringsmakten. Det svenska parlamentariska systemet blir mer partipolitiserat och mindre stabilt. Det är en dålig sak, för alla utom politiska nihilister som Sverigedemokraterna.

Omöjliga val

Vad Alliansen försöker göra är att ställa Stefan Löfven inför ett antal omöjliga val.

Antingen accepterar han att regera vidare efter en förlust av tre tunga ministrar, kraftig försvagad. Det andra alternativet är att kalla till extraval. Det är dock mycket svårt att se hur Stefan Löfven skulle göra en bra valrörelse efter att ha utlyst val på grund av en skandal som hans egen minister är ansvarig för. Det tredje alternativet för Löfven är att avgå om och när riksdagen petar hans tre ministrar.

Stefan Löfven bör dock inte acceptera denna logik och de regler som Kinberg Batra vill att han ska spela efter. Det finns en annan handlingsmöjlighet, som bollar tillbaka de svåra frågorna till den Allians som nu valt att göra riksdagen till lekstuga.

Statsministern bör i veckan ombilda regeringen, och byta ut det ansvariga statsrådet Anna Johansson, men behålla Anders Ygeman och Peter Hultqvist. Sedan bör han göra det tydligt att han avgår om Alliansen och Sverigedemokraterna väljer att går vidare med att fälla de ministrar som faktiskt inte är ytterst ansvariga för skandalen.

Det vore att ta ansvar – om än sent. Och det skulle bolla tillbaka de svåra frågorna till de som gjort att denna fråga gått från en anständig process till politiskt kaos: Anna Kinberg Batra och Jimmie Åkesson.


Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.