ÅSIKT

Svenska ståljätten firade med Trump

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

Den svenska ståljätten SSAB bidrog med runt 90 000 kronor till Donald Trumps installationsfest i januari. Pengarna behövdes säkert. Trots en rekordstor festkassa handlade det mesta om avhoppade artister när den nya presidenten skulle fira.

Frågan är förstås vad SSAB får ut av affären. Kommer det att skapa nya jobb i Borlänge, Oxelösund eller i Luleå? Bidrar pengarna till Trumps fest till att stärka varumärket och göra stålet från SSAB lättare att sälja?

Globalt företag

Man kan tycka att ett “högspecialiserat globalt stålföretag” - det är SSAB:s egen beskrivning - skulle vara intresserad av öppen handel och rättvisa villkor. Är det vad Trump lovat?

Knappast.

Trumps politiska program handlar om att reglera handeln och sätta upp gränser, och när det händer påverkar det alltid stålindustrin först. Så sent som i förra veckan förklarade den amerikanske handelsministern att restriktioner ska utredas.

Det är precis därför SSAB i Nordamerika tyckte att 90 000 kronor i Trumps festkassa var väl investerade pengar. Karln hade ju för tusan inte bara lovat att sätta USA först, han planerade ju dessutom att bygga både murar och järnvägar.

Samma intressen

SSAB ger ofta bidrag till amerikanska politiker “vars intressen sammanfaller med bolaget” skrev företaget i går i en kommentar. Särskilt givmild kan man vara mot kandidater som visar “förståelse och stöd” för stålindustrin.

Tydligen tycker SSAB:s amerikanske direktörer att det passar in på Trumps politiska program. Särskilt om stålverken i Alabama och Iowa får vara med och sälja stål till murar, vapen och järnvägar.

I det perspektivet är förstås 90 000 kronor en ren bagatell. Först en installationsfest med countrysångaren Toby Keith och några youtubestjärnor. Sedan är det bara att plocka fram orderblocket och elda ugnarna.

Visst låter det lite som Kazakstan.

ARTIKELN HANDLAR OM

SSAB

Borlänge