Daniel Swedin

Moderater föraktar fortfarande lantisar

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Anna Kinberg Batra har kallats ”stockholmsfixerad” av moderater i Skåne.
Anna Kinberg Batra har kallats ”stockholmsfixerad” av moderater i Skåne.

Det var väl ingen stor figur han gjorde när han besökte Luleå i veckan, Moderata ungdomsförbundets ordförande Benjamin Dousa.

I en intervju med tidningen Norrländska socialdemokraten slog han fast att han stod för en mycket Norrbotten-vänlig politik (han är emot flygskatt), men inte vill se att någon annan politiker försöker förhindra utflyttning och utarmning av svensk landsbygd.

Eller jo, Dousa vill sänka inkomst- och bensinskatterna. Allt annat får marknaden sköta.
På en rak fråga om människor bör lämna Överkalix och Övertorneå om marknaden ändå inte räddar dessa orter är hans svar “ja”.

Stockholmsfixerad partiledare

Att intervjun sedan fick rubriken “M-toppen: Lantisar måste flytta” gjorde väl inte stämningen bättre. För ett parti som leds av person som för ett antal år sedan slog fast att stockholmare är smartare än lantisar är sådant där förstås en känslig sak. Och det särskilt som Anna Kinberg Batra nyligen kallades “stockholmsfixerad” av partivänner i Skåne.

Ja, Moderaternas position utanför Stockholm är hotad. Bland landsbygdsväljare har SD länge varit näst största parti, och i den senaste partisympatiundersökningen från SCB är det bara 13,8 procent i Mellersta och övre Norrland som uppger att de sympatiserar med Moderaterna. Det är den sämsta siffran på flera år.

När stödet för M nu krympt har partiet ändå störst stöd i storstadskommuner där folk tjänar bra, där många är högutbildade och bor i dyra hus och lägenheter men få är arbetslösa eller asylsökande.

”Kulturell förflyttning”

Moderaterna är - trots politikomläggning och sitt närmande till SD - så att säga fortfarande Moderaterna. Det påminner Benjamin Dousa om i sin NSD-intervju förresten.

Så här sa han:

“Men det behövs också en kulturell förflyttning. Människor på landsbygden måste bli öppna för att flytta dit jobben finns. Många vill ställa olika krav på invandrare, men andra måste också göra rätt för sig.”

När M är klara med de opportunistiskt kravställande åtgärdspaketen som just nu riktas mot nyanlända är det - precis som tidigare - de lågutbildade och arbetslösa lantisarnas tur att “göra rätt för sig”.

Moderattoppen Benjamin Dousa vill att norrbottningar ska förändras kulturellt.
Moderattoppen Benjamin Dousa vill att norrbottningar ska förändras kulturellt.
Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.