ÅSIKT

Direktör Trump tänker sälja fred i Mellanöstern

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: (AP Photo/Oded Balilty)
LEDARE

Att Donald Trump kom att tala om gemensam kamp mot extremister inför en samling diktatorer i Riyadh, samtidigt som han fördömde Iran där miljoner väljare samtidigt trots alla begränsningar röstade för dialog och ökad öppenhet mot omvärlden är ett slags ödets ironi.

Foto: JONATHAN ERNST / REUTERS TT NYHETSBYRÅN

Nu har Trump i alla fall landat i Israel. Planerna är storslagna, som alltid när det gäller Trump. Konflikten mellan israeler och palestinier ska nu lösas en gång för alla.

Både den israeliska premiärministern Netanyahu och den palestinska presidenten Abbas har hört det förut, av andra nyvalda amerikanska presidenter. Och sannolikt har budskapet då varit lite bättre underbyggt.

Starta om

Trumps första stora utlandsresa har beskrivits som ett sätt att försöka starta om och bygga relationer, med den muslimska världen och med regimen i Israel. Inget konstigt med det, så har som sagt många amerikanska politiker inlett sitt arbete.

Det speciella med Trump är att omstarten till stor del blivit nödvändig på grund av saker som presidenten och hans medarbetare sagt och gjort. Helgens tal till de arabiska statsledarna handlade om att parera Trumps muslimfientliga framtoning. Och bland Trumps stödtrupper finns en antisemitism som oroat Israel.

Dessutom lär det ju ha varit israeliska underrättelseuppgifter Donald Trump häromveckan så generöst delade med den ryske utrikesministern Lavrov.
Inget av det där lär stå på dagordningen för Trumps möten i Jerusalem och Betlehem. Både israeler och palestinier har förstått att Trump inte är en person som tar kritik särskilt bra.

Riktig direktörsbuse

Somliga experter hoppas ändå att Trump kan vara just det som behövs för att få i gång fredsprocessen. Klassiska politiker och diplomater har ju misslyckats, och här har vi i stället en riktig direktörsbuse som är van att göra affärer.

Och grunderna för en uppgörelse kan verkligen se ut som en klassisk affärsuppgörelse. Land mot fred och trygga gränser mot ett slut på ockupationen. En återgång till 1967 års gränser, en lösning för Jerusalem och kompensation till flyktingar.

Problemet är inte principerna, utan verkligheten. Om Trump verkligen vill göra affärer betyder det att han måste förändra den verkligheten. Då handlar det om att sätta press på Israel och premiärminister Netanyahu. Planerna på nya bosättningar måste stoppas en gång för alla för att det alls ska finnas någon fred att göra affärer om.

Det lär inte hända under det här besöket, heller.

avIngvar Persson

ARTIKELN HANDLAR OM

Israel