Susanna Kierkegaard

Imamerna är inte bättre än hallickar

Uppdrag gransknings avslöjande ger kalla kårar

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Kvällens Uppdrag granskning handlar om imamer som förmedlar sex genom så kallade ”njutningsäktenskap”.
Kvällens Uppdrag granskning handlar om imamer som förmedlar sex genom så kallade ”njutningsäktenskap”.

Uppdrag granskning har avslöjat att shiamuslimska imamer i Sverige hjälper till att förmedla sex mot betalning. I SVT-programmet som sänds i dag utger sig reportrarna och deras medhjälpare för att vilja ingå i så kallade ”njutningsäktenskap”. Äktenskapen är tidsbegränsade och kvinnan får betalt genom en slags hemgift. Ibland handlar det om bara ett par timmar, andra gånger om flera månader.

När Uppdrag granskning ringer runt till shiamuslimska församlingar i Sverige är det 15 av 26 som erbjuder sig att ordna ”njutningsäktenskap”. Detta trots att kvinnan som ringer upp dem säger att hon bara gör det för att hon har det illa ställt och behöver pengar, men egentligen inte vill gifta sig. Bara fyra församlingar tar tydlig ställning mot upplägget. Sju av dem kände till äktenskapstypen men ville eller kunde inte hjälpa till.

Blev utkastad på gatan

Berättelserna från de verkliga kvinnor som utnyttjats i äktenskapsuppläggen är hjärtskärande. En av de som behövde ekonomisk hjälp blev erbjuden 25 000 kronor och boende om hon gifte sig i två månader. Hon gick med på det, trots att det kändes fel. Mannen hade sex med henne och kastade sedan ut henne på gatan. När hon kontaktade församlingen fick hon rådet att vara lite trevligare mot mannen.

Kvinnorna vänder sig till sina församlingar för att få hjälp, men tvingas in i vad som borde räknas som prostitution eller människohandel. Imamerna i fråga tar dessutom ofta ut avgifter för vigslarna. Som en slags religiösa hallickar.

Religiöst förtryck är inget nytt. Det är inte heller manliga makthavare som utnyttjar kvinnor i beroendeställning. Trots det blir man chockad när det avslöjas i svenska städer. Kvinnorna utnyttjas i Eskilstuna, Kristianstad och Angered. Det sker i Karlskrona, Stockholm, Västerås och Malmö. Samma sak i Växjö och Järfälla.

Och säkert på fler platser, som vi inte känner till.

Har portats från föreningarna

När Uppdrag granskning intervjuar Haider Ibrahim, ordförande för Islamiska Shiasamfunden, säger han först att de tidsbegränsade äktenskapen kan vara ett bra sätt för shiamuslimer att lära känna varandra. Han vill inte kalla det för dejting, snarare en slags prövoperiod innan man gifter sig.

Haider Ibrahim verkar dock bli genuint upprörd när reportrarna berättar vad SVT avslöjat. Efter intervjun har Islamiska Shiasamfunden fryst medlemskapen för de församlingar som erbjudit ”njutningsäktenskap” och ska stoppa deras ekonomiska bidrag. De berörda imamerna har förbjudits att föreläsa och portats från Shiasamfundens föreningar.

Under programmets gång chockas man inte bara av det förskräckliga utnyttjandet som avslöjas. Som tittare undrar man också var resten av samhället hållit hus. Hur kommer det sig att kvinnorna hamnat i en sådan ekonomisk desperation att de går med på att ”gifta sig” i utbyte mot pengar?

Ingen kvinna ska behöva vända sig till korrupta religiösa ledare för att få hjälp. Då har samhället misslyckats.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.