Jonna Sima

Kalsongförgiftaren förlåter inte kritiker

Var det oppositionsledaren Alexej Navalnyj som fick Putin att starta krig?

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Putins största kritiker, oppositionspolitikern Alexeyj Nvalnyj, sitter fängslad sedan mer än ett år tillbaka.
Putins största kritiker, oppositionspolitikern Alexeyj Nvalnyj, sitter fängslad sedan mer än ett år tillbaka.

På SVT Play går det just nu att se den brittiska dokumentären "Navalnyj - Putins fiende nummer ett". Den handlar om oppositionspolitikern Alexej Navalnyj som tidigare i år fick sitt fängelsestraff förlängt i en fars till rättegång.

Samtidigt som Vladaimir Putin och hans regim har blivit allt mer aggressiv mot omvärlden har de ökat repressionen mot det ryska folket. Varje protest mot det ryska kriget i Ukraina har slagits ned stenhårt.

Den 24 februari var inte bara starten för invasionen av Ukraina. Det blev också början på ett nytt Ryssland, präglat av ännu mer rädsla, terror och våld.

Djävulskt mordförsök

I ett av landets mest brutala arbetsläger sitter Alexej Navalnyj. Högerbenet lyder honom inte riktigt och kroppen får okontrollerade skakningar. Det är sviter från när han blev förgiftad med det sovjetiska nervgiftet Novitjok i augusti 2020.

Vladimir Putin.
Vladimir Putin.

I tv-dokumentären om Navalnyj får vi höra alla detaljer om det djävulska mordförsök han utsatts för från högsta politiska ort.

Den populära oppositionspolitikern var på väg från Sibirien där han träffat oppositionella kommunpolitiker. På planet börjar han känna sig yr och illamående.

Tillståndet förvärras snabbt med svåra kramper. Piloten bestämmer sig för att landa och på flygplatsen väntar vårdpersonal som kör Alexej Navalnyj till sjukhus.

Det snabba agerandet ska bli hans räddning, erkänner hans mördare senare för Navalnyj.

Förföljd av mördartrupp

Trots att Putins nickedockor på alla samhälleliga nivåer försöker stoppa det lyckas Navalnyjs fru Julia till sist få honom förd med tyska läkare till Berlin där han läggs i respirator i veckor.

Det visar sig vara det tredje mordförsöket politikern blivit utsatt för.

I tre och ett halvt år har en grupp lönnmördare från Putins gamla arbetsgivare KGB, som i dag heter FSB, förföljt Navalnyj. Det sensationella avslöjandet görs av den internationella journalistgruppen Bellingcat.

När Navalnyj vaknar till liv och mirakulöst återhämtar sig lyckas han och Bellingcat lika otroligt komma i kontakt med en av personerna som försökt mörda honom i Sibirien.

Putin avslöjad och förnedrad

I ett 45 minuter långt mobilsamtal låtsas Navalnyj vara en nära medarbetare till Putin. Då får han reda på att innersömmarna på hans blå kalsonger strukits med nervgiftet. Operationen "misslyckades" på grund av att planet han satt på nödlandade.

Hela historien läggs ut på nätet. När Navalnyj återvänder till Moskva grips han. Men under rättegången publicerar hans team ut en film på Youtube om Putins hemliga slott vid Svarta havet.

Presidentens asketiska image är en lögn, istället är han besatt av lyx och har både en egen stripklubb och en sal full med bilbanor.
Förnedringen är total. Det kan despoten inte acceptera .

Ett år senare inleder han det värsta anfallskrig Europa sett sedan andra världskriget.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.