Mejla

Jonna Sima

Grattis ”Magda” till en omöjlig uppgift

Centerpartiets käppar i hjulet kan straffa sig

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Magdalena Andersson valdes på måndagen till statsminister – en andra gång på en vecka. I dag kommer hon att läsa upp sin regeringsförklaring och presentera en ny socialdemokratisk enpartiregering.
Magdalena Andersson valdes på måndagen till statsminister – en andra gång på en vecka. I dag kommer hon att läsa upp sin regeringsförklaring och presentera en ny socialdemokratisk enpartiregering.

LEDARE

Klirr sa glastaket som mest den här gången. Jublet kring den historiska händelsen när Magdalena Andersson utsågs till Sveriges första kvinnliga statsminister förra onsdagen kom snabbt av sig. Sju och en halv timme senare hade hon avgått efter att Centerpartiet fällt den nya statsministerns budget och fått Miljöpartiet att hoppa av regeringen.

Sju timmar, eller sju sorger och åtta bedrövelser senare, stod Magdalena Andersson kvar med lugnet i behåll. "Keep calm and carry on", var budskapet. Det robusta ledarskapet har lett till att hon i går kunde röstas fram som Sveriges statsminister en andra gång. Förhoppningsvis blir hon kvar åtminstone till valet den 11 september nästa höst.

Historiskt svag regering

Även om Magdalena Andersson blir den första statsministern på femton år att kunna bilda en enpartiregering blir det ingen lätt uppgift hon står inför. Den socialdemokratiska regeringen kommer att vara historiskt svag och behöva söka stöd hos flera andra partier för att få något gjort.

Vi befinner oss dessutom inför ett stundande valår. Åtta partier slåss om väljarnas röster, Liberalerna, Kristdemokraterna och Miljöpartiet kämpar med näbbar och klor för att hålla sig kvar i riksdagen.

Sannolikt kommer få partier se någon poäng i att göra tillvaron så smidig som möjlig för Magdalena Andersson.

Men den nya regeringsbildningen öppnar också upp för nya möjligheter.

MP som bromskloss

Kompromisserna med MP har många gånger varit en bromskloss, inte minst på klimatområdet. Den forna regeringspartnern lade stort fokus på individens ansvar att köpa och agera rätt. Det är en klimatpolitik som kanske passar den medvetna storstadsbon, men som snarare stöter bort människor i glesbygden.
Socialdemokraternas styrka är att lyfta politiken till systemnivå.

Nyindustrialiseringen i norr visar att en aktiv – grön - näringspolitik kan skapa jobb, tillväxt och välfärd.

Trots alla turer och det parlamentariska kaoset kan den kommande tiden bli politiskt högintressant. Plötsligt har alla partier möjlighet att visa vad de står för – men också hur dugliga de är på att förhandla och få något uträttat.

Centerns käppar straffar sig

Om Centerpartiet använder sin vågmästarroll till att bara sätta käppar i hjulet för andra kommer det att straffa sig.

I dag firar vi att Sverige som sista land i Norden har fått en kvinnlig, och dessutom socialdemokratisk, statsminister. I morgon är det dags att kavla upp ärmarna.

Chatta med Jonna Sima om dagens ledare klockan 09:00. Du kan skicka in frågor och synpunkter redan nu!

Av: 

Jonna Sima

Publisert:

LÄS VIDARE

Året då kungen sa "fru statsminister"

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Magdalena Andersson

Regeringskrisen

Socialdemokraterna

Centerpartiet

Liberalerna

Kristdemokraterna

Norden