Mejla

Malin Malm

Skurkstaten underskattade oppositionen

Årsdagen av presidentvalet i Belarus visar solidaritetens betydelse

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Julia Mickiewicz från belarusiska oppositionen gästade Stockholm under minnesmanifestationen
Julia Mickiewicz från belarusiska oppositionen gästade Stockholm under minnesmanifestationen

I söndags utmanade demonstranter det regniga vädret för en manifestation på Sergels Torg i Stockholm. Rödvita flaggor vajade i publiken. Runt folksamlingen fanns det en lång serie bilder: politiska fångar och journalister i Lukasjenkas Belarus.

Söndagens manifestation arrangerades av flera organisationer inom svenskt kulturliv, journalistik och politik inför årsdagen av valet i Belarus 2020. Landet, som brukar kallas för Europas sista diktatur efter Lukasjenkas maktövertagande 1994, har sedan den dagen varit inblandat i en dragkamp för demokratin.

Oppositionen närvarade

Bland talarna fanns Julia Mickiewicz från den belarusiska oppositionen. Hon bedriver idag sitt arbete i exil från Litauen. Hennes tal handlade om civilsamhällets roll i deras kamp för ett nytt Belarus.

"Vi belarusier brukar beskriva sommaren 2020 som sommaren vi lärde känna oss själva" säger Mickiewicz efter manifestationen. "Regeringen hade totalt misslyckats att hantera pandemin. Lukasjenka förnekade till och med att viruset fanns. När regeringen övergav oss fick vi hjälpa oss själva i kampen mot smittan. Under valrörelsen kom Svetlana Tichanovskajas kampanj och hjälpte oss inse att vi kunde bygga ett samhälle på tillit. Vi behövde inte diktaturen".

Mickiewicz lyfter upp den chock Lukasjenka fick av den stora uppslutningen bakom Tichanovskaja, som idag är ledare för oppositionen. Han hade tidigare sett henne som en skör hemmafru som aldrig skulle kunna leda en seriös politisk rörelse. Hon kunde därför kampanja relativt ostört.

Studiecirklar i fängelset

Efter att diktaturen utropade seger i ett val kritiserat för valfusk utbröt massiva fredliga demonstrationer. Idag, ett år senare, har regimens våldsamma svar fyllt fängelserna med både politiska fångar och journalister. Inför årsdagen av valet gjorde de till och med preventiva gripanden för att förhindra manifestationer i landet.

Julia Mickiewicz har själv suttit i fängelse. Det stoppade inte hennes engagemang i det belarusiska civilsamhället. "Jag och min vän, filosofen Olga Shparaga, arrangerade feministiska seminarier i cellen. Vi ritade till och med certifikat till våra cellkamrater efter de avslutat kursen" säger Mickiewicz småskrattande.

"Det belarusiska folket har genomgått en monumental förändring. Ett civilsamhälle har vuxit fram på kort tid. Regeringen kommer inte kunna stoppa det".

Regimen kan inte stoppa utvecklingen

Striden om Belarus framtid är inte över. Oppositionens ledarskap är i exil och Lukasjenka sitter fortfarande vid makten. Putins ryssland har ett egenintresse av att hålla regimen under armarna och omvärlden, som Mickiewicz menar vaknade sent, reagerar fortfarande ofta försiktigt.

Oppositionen måste manövrera internationell stormaktspolitik, näringslivsintressen i Bryssel och bygget av landets civilsamhälle samtidigt i sin strävan efter demokrati. Särskilt efterfrågar hon fler riktade sanktioner och en internationell tribunal som ska ställa Lukasjenka inför rätta. Men utvecklingen har gått i rätt riktning.

Fortsatt solidaritet

"Från början var det bara några få länder som stöttade oss, som baltstaterna och Sverige. Idag är det många fler. Det har också förändrats av Ryanair-incidenten. Den europeiska familjen börjar förstå att det också handlar om deras säkerhet och att vår kamp handlar om europeiska värderingar."

När hon får frågan om vad hon vill säga till svenska folket lyser hon upp:

"Jag vill säga tack så mycket! Er solidaritet har betytt mycket. Jag har samarbetat med ABF och Palmecentret i över tio år, långt innan sommaren 2020. Er utrikesminister Ann Lindes tydliga ställningstaganden har varit värdefulla. När vi segrat kommer vi alltid minnas det ni gjort. Då kommer våra relationer vara nära."

Det är en solidaritet vi måste fortsätta visa i kampen för ett fritt Belarus.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.