Jehna Al-Moushahidi

SD:s retorik till grund för samhällssplittring

Deras rasism syns tydligt i Afghanistan-debatten

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

En av de första sakerna Biden gjorde då han intog Vita Huset var att dra tillbaka sina trupper från Afghanistan. Det var inte längre försvarbart att så många amerikanska soldater skulle dö, menade han. Man ville fokusera på mjuka maktmedel, såsom diplomati och medling i stället. Utan USA i sikte har talibanerna kunnat överta mer och mer mark i Afghanistan. Civila människor är de som drabbats allra hårdast av konflikten och människor har behövt fly sina hem, medan ännu fler svälter och lever i terror.

Tillfälligt stopp för utvisningar

Detta har lett till att Migrationsverket tillfälligt satt ett verkställighetsstopp för avvisningar och utvisningar av afghanska flyktingar som gäller tills vidare. Säkerhetsläget är så pass illa att Sverige inte kan utvisa personer till Afghanistan utan att bryta mot internationella lagar och regler. Exempelvis principen om att aldrig utvisa en person till ett land där de riskerar sitt liv.

SD är såklart ett av de partier som uttalat sig i frågan. De menar att migrationsdebatten är infekterad av känslor och trots att ingen kan förneka att det som händer i Afghanistan är hemskt, så ska vi inte ta emot afghaner till Sverige för att vi tycker synd om dem. Vidare påstår de att invandringen är orsaken till att samhället splittrats genom utanförskap, skjutningar, arbetslöshet, hedersrelaterat våld och andra hemskheter. Aldrig någonsin slog det dem att anledningen till att Sverige haft hög invandring är för att vi lever i ett av de mest privilegierade länderna i världen. Ett land som historiskt sett tagit på sig ett stort ansvar att uppfylla de mänskliga rättigheterna och att mjuka maktmedel såsom bistånd och diplomati varit en av Sveriges största tillgångar. Så mycket så att USA nu vill anamma samma politik.

Rätt att få söka asyl

För det första så är invandringen fortfarande inte anledningen till att dessa problem finns i samhället. Det är skamligt av SD att ens föreslå. Det är SD:s rasism och politik som är anledningen till att utanförskapet växer. Personer med invandrarbakgrund har svårare att få både jobb och bostad på grund av rasism.

För det andra så handlar det inte alls om känslostyrda argument. Det handlar om Sveriges främsta styrkor, som gjort att vi setts som ett starkt land. Våra åtaganden internationellt går ut på att vi har en skyldighet att se till att personer har rätt att söka asyl här. Vi har också en skyldighet att se till att personer som utvisas inte blir dödade. SD menar att man ska hjälpa på plats. Men när situationen är så pass allvarlig som den är, så finns inte den möjligheten. Det är dags att SD slutar skylla allt på invandringen och öppnar ögonen för situationen i Afghanistan.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.