Krisen i vården leder till att nyfödda dör

Inte ett mysterium varför barnmorskor slutar

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Barnmorskor och allmänhet samlade för en manifestation utanför landstingshuset i samband med Region Stockholms sammanträde om budgeten för 2021.
Barnmorskor och allmänhet samlade för en manifestation utanför landstingshuset i samband med Region Stockholms sammanträde om budgeten för 2021.

Förra året var det brist på barnmorskor i 19 av 21 regioner. I dag saknas det barnmorskor i samtliga 21 regioner. Konsekvenserna är en mindre trygg vård för mödrar och tuffare arbetsvillkor för personalen som är kvar. Ändå har vi hamnat här, med en förlossningskris som verkar hålla i sig.

Att det är brist på barnmorskor i precis hela landet meddelade Socialstyrelsen i veckan. Men i flera år har det utretts, satsats och larmats. Men pengar och utredningar verkar inte ha löst problemet. Tvärtom är krisen nu värre än någonsin, och barnmorskorna som är kvar orkar snart inte mer.

– Överallt saknas det barnmorskor och samtidigt är det många som väntar och säger att något måste hända för annars så går jag. Då är det ju ren logik att det inte kommer bli bättre till sommaren, säger Eva Nordlund, ordförande i Barnmorskeförbundet till SVT.

Blir bara värre

Det är inte särskilt lugnande, varken för havande mammor eller för kvinnor som planerar att skaffa barn. Inte heller för de barnmorskor som sliter med för få kollegor. Men varför blir bristen bara värre?

Bara i region Stockholm lämnade runt hundra barnmorskor sitt jobb under förra året. Anledningen var dåliga arbetsförhållanden. Men krisen har spridit sig till resten landet. En barnmorska kan ha hand om tre eller fyra födslar. Något som ökar risken för skador.

Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) konstaterar att många vårdskador beror på just den höga arbetsbelastningen. Ivo har sett flera fall där det finns ett samband mellan hög arbetsbelastning och dödsfall inom förlossningsvården.

Under förra året kunde SVT rapportera om sex fall där den höga arbetsbelastningen varit en orsak till att barn har dött.

För barnmorskorna blir det en ohållbar situation där de sliter för patienten, medan de bryter ihop i personalrummet. Viljan att leverera en god vård hindras av otillräckliga resurser.

Ökar riskerna för mammor

När riskerna ökar för patienten drabbas även barnmorskor. En barnmorska per födande är nämligen vad de flesta barnmorskor menar är optimalt. Inte att ansvara över fyra födande samtidigt. Då är det inte ett mysterium varför barnmorskor sjukskrivs eller säger upp sig.

Ytterst är det en fråga om jämställdhet. I dag drabbar krisen kvinnor och deras möjlighet till en trygg och säker vård. Något som borde kunna garanteras i Sverige 2022.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.