Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Matteus

Svantesson mår kanon när rika slipper skatt

Vaskar sex miljarder till välfärden

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) vill se en sänkt gräns för statlig inkomstskatt.

Förra veckan samlades regeringen på ett soligt Harpsund. Social- och idrottsminister Jakob Forssmed (KD) hade anordnat en slags simtävling där övriga ministrar utmanades att simma 200 meter och ta simborgarmärket.

Ebba Busch, Johan Pehrson och Ulf Kristersson publicerade alla glada inlägg på Instagram om tillställningen. Allt som allt tycktes stämningen vara fryntlig.

Men simtävlingen var inte huvudanledningen till regeringens sammankomst. Man skulle arbeta med höstens budget.

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) stod på podiet och redogjorde för ett reformutrymme på 60 miljarder kronor.

Och nu har Ekot avslöjat att en del av detta utrymme ska gå till att höja gränsen för statlig inkomstskatt till 2025. Från 51 275 kronor i månaden till 53 590 kronor.

Här fick vi kanske svaret på varför stämningen på Harpsund var så gemytlig. Tidögänget fick nämligen ägna sig åt något som får dem på riktigt gott humör: att sänka skatten för redan välbeställda.

Tidigare i veckan kunde vi bland annat läsa att riskkapitalister ska få en skattesänkning. Som av en händelse är en av dem Moderaternas största bidragsgivare. Detta efter att Elisabeth Svantesson försökt tillsätta en utredning i tystnad.

Det är inte så himla märkvärdigt att höja gränsen för statlig inkomstskatt med drygt 2 000 kronor, tänker nog vissa.

Men kikar man lite närmre är idén ganska provokativ. Det kommer innebära sex miljarder kronor i uteblivna skatteintäkter. Knappast en struntsumma i sammanhanget.

För sex miljarder kronor hade man kunnat göra en hel del. Det finns exempelvis en sjukvårdskris i Sverige som Ulf Kristersson vägrar att se. Ett ökat statsbidrag till regionerna hade inte släckt bränderna helt. Men det hade varit ett minst sagt välkommet tillskott då regionerna räknar med ett underskott på 20 miljarder kronor för 2024.

Istället tvingas man till enorma besparingar. Mellan 5 000 och 6 000 beräknas sägas upp i regionerna på grund av budgetunderskotten. Dessutom försöker man göra allt för att minska andelen inhyrd personal.

– Det är riktigt tufft, sa Annika Wallenskog, chefsekonom på SKR, till Ekot när hon presenterade SKR:s ekonomirapport i juni.

I tisdags kunde vi läsa att Region Värmland måste dra in på 120 tjänster inom hälso- och sjukvårdssektorn för att få budgeten i balans.

Men regeringen tycker det är viktigare att människor med över 53 000 kronor i månaden ska slippa betala lite extra i statlig inkomstskatt.

Vad som är än mer oroväckande är att dessa sex miljarder kronor motsvarar tio procent av det reformutrymme som regeringen presenterat.

Det är hisnande att tänka på vilken Kafkaliknande fördelningspolitik de kan fortsätta leverera.

Klart är i alla fall att de är helt ute och simmar med sina prioriteringar.