ÅSIKT

Vi har inte råd att städa på Rivieran

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Jessica Gow / TT / TT NYHETSBYRÅN
LEDARE

I år är det tio år sedan lagen om skattereduktion för hushållsarbete trädde i kraft. Det var då Sverige beslutade att skattebetalarna till hälften skulle stå för kostnaden när man till exempel köpte städhjälp. Ja, det är rut-avdraget vi talar om.

Motivet var att skapa jobb i Sverige och att göra svarta jobb vita, och sedan dess har avdraget metodiskt byggts ut. I dag subventioneras fakturan om du hyr in en trädgårdsmästare, om du behöver flytthjälp eller om du får din dator reparerad.

Skapar jobb i Spanien

Tillsammans med rot-avdraget - där skattebetalarna står för en tredjedel av arbetskostnaderna när bostadsrättsägare ska byta kök eller villaägare lägga nytt tak - kostar kalaset nu 15 miljarder för staten.

I går kunde Ekot rapportera att utländska företagare som får pengar av Skatteverket har ökat med närmare 40 procent sedan 2014. Svenskar som betalar skatt i Sverige kan nämligen göra avdrag för rut- och rotarbete i bostäder de äger i andra EU-länder. De största utbetalningarna går till svenskar som har råd att ha semesterbostad i Spanien eller Frankrike.

Redan i mars 2012 gjorde riksdagen ett tillkännagivande där man krävde att inga avdrag skulle gå till fastigheter utomlands, men inget har hänt. Att åtgärda absurditeten skulle kunna innebära ett brott mot EU-regler.

Må så vara, men då får vi helt enkelt åtgärda problemen här på hemmaplan. Rot-avdraget har redan blivit mindre rundhänt och taket för rut-avdragen har sänkts. På den vägen bör vi fortsätta.

Stambyten viktigare

Om vi nu har resurser att satsa på renoveringar och städning, är det verkligen rimligt att de pengarna går till att renovera pooler på Rivieran eller städa villor i Lomma?

Nej, inte om stammar i miljonprogramhus måste bytas. Inte om sjukhus och förskolor måste städas.


Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

ARTIKELN HANDLAR OM

EU

Spanien